Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga neizslēdz protesta akciju iespējamību gadījumā, ja neizdosies valdību pārliecināt ņemt vērā LIZDA paustos iebildumus saistībā ar pedagogu atalgojuma modeli.

Vanaga pēc Ministru kabineta komitejas sēdes žurnālistiem sacīja, ka arodbiedrība neatbalstīs modeļa tālāku virzību, ja netiks ņemti vērā tās izteiktie iebildumi - tā ir lēmušas arodbiedrības lēmējinstitūcijas. "Tad es būšu spiesta sasaukt ārkārtas sanāksmes, lai lemtu par tālāko arodbiedrības rīcību," sprieda Vanaga.

Lai gan LIZDA vadītāja neizslēdz protesta akciju iespējamību, viņa uzsvēra, ka problēmu vispirms mēģinās risināt bez kādām asākām un skaļākām aktivitātēm. Vispirms tie būs centieni pārliecināt un skaidrot, lai lēmumu pieņēmēji saskatītu realitāti, kāda tā ir. Taču, ja arī tas nelīdzēs, nav izslēgts, ka tiks rīkotas protesta akcijas.

LIZDA vadītāja atgādināja, ka organizācija vēlas, lai tiktu apstiprināts pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks, lai tas būtu pievienots nevis anotācijā, bet gan kā Ministru kabineta noteikumu pielikums vai atrunāts noteikumu noslēguma jautājumos. Tas dotu pedagogiem motivāciju. "Tad mēs varam prasīt arī kvalitātes pilnveidi, kur tās trūkst," noteica LIZDA vadītāja.

Tāpat LIZDA saskata modelī arī vairākas būtiskas nepilnības. Lai tās novērstu, arodbiedrības valde noteica neatliekamos pasākumus modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā. LIZDA izceļ tādas prioritātes kā skolotāja amata algas paaugstināšana par amata vienību, pedagoga slodzes izlīdzināšana, palielinot laiku, kas paredzēts stundu gatavošanai un darbu labošanai, izglītības psihologu un bibliotekāru viena amata vienība uz 450 izglītojamajiem, saglabāta 10% piemaksa Valsts ģimnāzijām un citas.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta komitejā šodien sākās diskusija par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto pedagogu atalgojuma modeli. Šis jautājums vēl tiks skatīts arī koalīcijas sanāksmē, kas notiks šodien pēcpusdienā. Sēdes laikā bija jaušams ministru atbalsts jaunajam modelim - to pēc sēdes apstiprināja arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

IZM rosina jauno pedagogu darba samaksas modeli ieviest tikai nākamajā mācību gadā.

Pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus ir nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016.gada četriem mēnešiem - 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pašreizējo pedagogu atalgojuma nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: