Valdošajā koalīcijā joprojām ir domstarpības par akcīzes nodokļa palielinājumu alkoholam. Tas nozīmē, ka iecerētās izmaiņas varētu nestāties spēkā jau no jūlija.

Koalīcijas partijām nav vienprātības par akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, līdz ar to par šo jautājumu varētu lemt valdība. Tas radot risku, ka izmaiņas varētu nestāties spēkā no šā gada 1.jūlija, kā tas iepriekš plānots.

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja - divas no koalīcijas partijām uzskata, ka likumprojekts jāvērtē valdībai, ko tā arī darīs. Straujuma vēloties personīgi saprast, "kur ir lielas diskusijas un nesaskaņas". Pārsvarā tās esot saistītas ar nodokļa likmes palielinājumu stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, jo deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) iestājas par straujāku likmes palielinājumu.

 

Ja valdība pārņems šo ieceri, Straujuma nevarot apsolīt, ka līdz 1.jūlijam likumprojektu "var izlaist caur valdību un pieņemt Saeimā". Tomēr par šo jautājumu rīt vēl spriedīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, un valdības vadītāja gaidīšot, kādu lēmumu tā pieņems.

 

Savukārt Parādnieks akcentēja, ka nevar atļauties pieņemt "simbolisko palielinājumu" stiprajam alkoholam. Budžeta komisijas vadītāja Kārļa Šadurska (V) rīcību Parādnieks nodēvēja par "klaju šantāžu", piebilstot, ka šis likumprojekts ir rītdien plānotās komisijas sēdes darba kārtībā, tad arī redzēs, kā šis jautājums tehniski tiks risināts.

 

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā nedēļā pēc asas vārdu apmaiņas starp koalīcijas deputātiem pārtrauca izskatīt priekšlikumus likumam par akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, atliekot šo jautājumu uz nedēļu.

 

Parādnieks aicināja komisiju atkārtoti balsot par viņa un veselības ministra priekšlikumu, kas paredz citādu un straujāku akcīzes nodokļa likmes celšanu atsevišķiem alkohola veidiem. Savukārt komisijas vadītājs Šadurskis akcentēja, ka koalīcijas deputātiem ir saistošs koalīcijas līgums, bet koalīcija bija vienojusies nemainīt iecerēto likmju paaugstinājumu. Komisijas vairākums atbalstīja Parādnieka ierosinājumu balsot atkārtoti par viņa un Belēviča priekšlikumu, līdz ar to šī likumprojekta izskatīšana tika pārtraukta un atlikta līdz nākamajai komisijas sēdei.

 

Grozījumi likumā par akcīzes nodokli paredz šīs likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.jūlija. Komisija vērtē priekšlikumus šim likumprojektam, kas iesniegti uz otro lasījumu.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: