Šajā trakajā cenu lēciena laikā liela nozīme ir katrai iespējai maksimāli prātīgi izmantot savu naudu un ietaupīt iepērkoties. Taču tas nenozīmē, ka tagad jāatsakās no gardām maltītēm un jāēd tikai vienveidīga, neveselīga pārtika. Galvenais pašlaik ir pārdomāta iepirkumu un ēdienreižu plānošana. Tādēļ kopā ar “Lidl” esam sagatavojuši 10 padomus, kā iepirkties gudri un nepārmaksāt, vienlaikus atklājot sev un savai ģimenei 3 veselīgas un gardas receptes ģimenes maltītei, kas izmaksās zem 10 eiro.

10 padomi ceļā uz izdevīgu maltīti
    1. Sāc ar revīziju
Kad tu pēdējo reizi ieskatījies augstākajā virtuves plauktā? Vai ledusskapja saldētavas dziļumā? Lai izplānotu, ko tiešām ir nepieciešams iegādāties veikalā, jāsāk ar jau esošo produktu revīziju. Iesakām vismaz reizi mēnesī kārtīgi pārskatīt savus pārtikas krājumus – saprast, kas mājās jau ir, kam varbūt strauji tuvojas derīguma termiņa beigas, un kas tiešām trūkst.

    2. Izplāno ēdienkarti visai nedēļai
Izveido savu ēdienkarti visai nedēļai! Esi radošs un ieklausies ģimenes vēlmēs! Nepaliec tikai pie ikdienā zināmām receptēm un ierastiem produktiem, izmēģini arī jaunas garšas! Tās ne vienmēr būs dārgāk, taču noteikti dažādos maltītes! Šī ēdienkarte un mājās esošo krājumu apzināšana būs labs pamats nākamajam solim – pārdomātam iepirkumu sarakstam.

    3. Izveido iepirkumu sarakstu
Vienmēr dodies uz veikalu ar pārdomāti sagatavotu iepirkumu sarakstu un pie tā arī pieturies, nepakļaujoties mirkļa vājībām – tā tu vienā veikala apmeklējuma reizē nopirksi visu vajadzīgo, kā arī izvairīsies no dārgiem un nevajadzīgiem spontāniem pirkumiem.

    4. Izpēti akcijas un īpašos piedāvājumus
Seko līdzi jaunajām “Lidl” akcijām un īpašajiem piedāvājumiem, kas mainās pirmdienās un ceturtdienās! Ja esi veikalā – paņem drukāto bukletu. Ieskaties “Lidl” interneta mājaslapā, vai vēl vienkāršāk – novelc “Lidl” aplikāciju, kas vienmēr informēs par jaunākajiem piedāvājumiem! Visa šī informācija palīdzēs tev sekot līdzi un nenokavēt tieši pašlaik izdevīgākos piedāvājumus.

    5. Uzmanīgi skaties uz cenu – cik šī prece maksā kilogramā?
Cenu zīmei nedrīkst tikai “uzmest aci” – tā jāaplūko kārtīgi. Pievērs uzmanību katra produkta cenai kilogramā vai litrā – tikai tā tu atradīsi izdevīgāko pirkumu.

    6. Ilgi uzglabājamus produktus pērc tad, kad tiem ir akcijas cena
Ir virkne produktu, kas mājās noderēs vienmēr, piemēram, eļļa, rīsi, milti, makaroni, dažādi konservi u.c. Ja veikalā redzi ļoti izdevīgu akciju šādām precēm, pērc tagad! Krājumu regulāra papildināšana nodrošinās virtuves pamatvajadzības, bet akcija būs devusi labu ietaupījumu.

    7. Lielie iepakojumi ir izdevīgāki
“Lidl” veikalos regulāri pamanīsi XXL tematiskās nedēļas piedāvājumus. Lielais iepakojums bieži ir izdevīgāks nekā mazais, tāpēc izvēlies lielo! Īpaši vērtīga šāda pieeja ir sadzīves preču un ķīmijas iegādē, piemēram, tualetes papīrs, virtuves dvieļi, veļas pulveris, trauku mašīnas tabletes lētāki būs lielajos apjomos. Taču šis ieteikuma attiecas arī uz pārtikas precēm.

    8. Dodies iepirkties ar savu maisiņu
Katra jauna maisiņa iegāde veikalā ir papildu izdevumi, kā arī ne pārāk draudzīgi apkārtējai videi. Pat ja nopirkto maisiņu izmantosi atkārtoti, piemēram, atkritumiem, tas būs pats dārgākais atkritumu maisiņš!

    9. Dodies iepirkties tad, kad esi paēdis
Ļoti drošs veids, kā nesapirkties dažādus neplānotus produktus un nevajadzīgus ātros našķus, ir doties uz veikalu ar pilnu vēderu un iepirkumu sarakstu. Izsalkums parasti tikai traucē pārdomātu pirkumu veikšanā.

    10. Krāj iepirkumu čekus un izvērtē izdevumus
Pietaupi visus savus pirkumu čekus. Nedēļas vai mēneša beigās tad varēsi tos saskaitīt un skaidri saprast, kādiem tēriņiem ir aizgājusi nauda – vai iepirkies atbilstoši plānotajam, kurus izdevumus varbūt ir jāpārskata un jāsamazina, bet kurus – tieši pretēji – izrādās, ka ir iespējams palielināt!

Šefpavāra gatavotas trīs gardas un budžetam draudzīgas receptes

Veselīgi un izdevīgi ēst var katru dienu! Pirmais noteikums – jāatmet aizspriedumi, ka gardi vienmēr nozīmē arī dārgi. Šefpavārs Artis Upners no “H2O Banketi” ir sagatavojis 3 garšīgas, viegli pagatavojamas un izdevīgas receptes 4 cilvēku ģimenei, vienlaikus nodrošinot superdraudzīgu cenu. Receptes ir piemērotas gan visēdājiem, gan veģetāriešiem, un tās var pagatavot maksimums 45 minūšu laikā. Vienas ēdienreizes cena, izmantojot šīs receptes, 4 cilvēku ģimenei būs robežās no 5 līdz 10 eiro.

Visus receptēs izmantotos produktus šefpavārs iegādājās “Lidl” veikalos, un arī recepšu izmaksas ir rēķinātas no “Lidl” reālajām cenām. “Es šajos veikalos iepērkos bieži, jo “Lidl” ir ideāla cenas un kvalitātes attiecība,” saka Artis Upners.

Cūkgaļas krūtiņas cepetis ar kartupeļu klimpām, šampinjoniem un burkānu salātiem

Kopējās produktu izmaksas 4 personām: aptuveni 10 eiro.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Cūkgaļas krūtiņa 1 kg
Kartupeļu klimpas Harvest Basket 500 g
Šampinjoni 200 g
Saldais krējums Pilos 200 g
Burkāni 400 g
Eļļa Vita D’or cepšanai 100 g
Kartupeļu ciete 2 ēdamkarotes
Ķiploki 20 g
Cukurs, sāls, pipari, lauru lapas

Pagatavošana:
Cūkgaļas krūtiņu ierīvē ar sāli, pipariem, un ķiploku, liec cepešpannā, ielej pavisam nedaudz ūdens un pievieno lauru lapas.  Liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 1,5 stundu.
Kartupeļu klimpas sālsūdenī vāri tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma. Klimpas izņem no sālsūdens un uz pannas nedaudz apcep.
Mērcei sagriez šķēlītēs šampinjonus, uz pannas uzlej nedaudz eļļas, un tajā šampinjonus viegli apcep. Pievieno no cūkgaļas cepeša iztecējušo “sulu” un saldo krējumu. Visu kārtīgi uzvāri, bet noslēgumā nedaudz iebiezini, pievienojot kartupeļu cieti.
Salātiem burkānus sagriez nelielās strēmelēs vai sarīvē, pievieno sāli, maltos piparus, eļļu, citrona sulu, cukuru un visu samaisi.

Visbeidzot svarīgākais – pasniegšana: cūkgaļas krūtiņu sagriez biezās šķēlēs un servē uz šķīvja ar kartupeļu klimpām, ko pārlej ar šampinjonu mērci. Baudi kopā ar atsvaidzinošajiem burkānu salātiem! Labu apetīti!

Veģetārs pākšaugu sautējums ar spinātiem un dārzeņiem

Kopējās produktu izmaksas 4 personām: aptuveni 5 eiro.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Burkāni 330 g
Sīpoli 100 g
Seleriju saknes 150 g
Pupiņas Freshona (brūnas, konservētas) 1 bundžiņa
Lēcas Freshona 1 bundžiņa
Pupiņas Freshona (baltas, mērcējamas) 200 g
Tomātu biezenis Baresa 500 g
Kartupeļi 200 g
Cukīni180 g
Svaigi spināti 1 iepakojums
Eļļa Vita D’or 70 g
Garšvielas Kania

Pagatavošana:
Baltās pupiņas izmērcē aukstā ūdenī 5 stundas, pēc tam vāri līdz mīkstas.
Saknes un dārzeņus sagriez palielos kubiņos. Katliņā ielej nedaudz eļļas, to uzkarsē, pievieno tomātu biezeni un garšvielas (cukuru, sāli, piparus, kaltētus zaļumus, paprikas pulveri), mazliet pasautē.
Visbeidzot pievieno izvārītās pupiņas, lēcas (šķidrumu nolej un lēcas noskalo aukstā tekošā ūdenī, pirms pievienošanas notecinot) un svaigus spinātus.

Visbeidzot svarīgākais – pasniegšana: sautējumu servē bļodiņā, un tas ir gatavs baudīšanai! Labu apetīti!

Ķirbju, burkānu un ingvera krēmzupa ar ķirbju sēklām

Kopējās produktu izmaksas 4 personām: aptuveni 5 eiro.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Burkāni 800 g
Sīpoli 50 g
Ķiploki 20 g
Ingvera sakne 20 g
Kartupeļi 200 g
Sviesta ķirbis 600 g
Eļļa Vita D’or 50 g
Saldais krējums Pilos 200 g
Ķirbju sēklas Alesto 1 iepakojums
Garšvielas Kania

Pagatavošana: Saknes un dārzeņus nomizo un sagriez vidēji lielos gabalos. Katliņā uzkarsē eļļu, liec cepties saknes un dārzeņus līdz mīkstai konsistencei, tad pielej 1,3 litrus ūdens, pievieno sāli, cukuru un liec vārīties. Noslēgumā pievieno saldo krējumu un nedaudz vēl pavāri. Tad visu katliņa saturu sablenderē vienmērīgā biezzupas konsistencē.

Visbeidzot svarīgākais – pasniegšana: biezzupu lej bļodiņās vai šķīvjos un dekorē ar ķirbju sēklām. Vēl labāk garšos kopā ar tumšo sēklu maizīti! Labu apetīti!

Lasi vēl