“Europe Direct Ventspils” aicina Ventspils novada iedzīvotājus un pārējos interesentus uz informatīvu pasākumu ceturtdien, 22. februārī, plkst. 17.00 Popes kultūras namā, lai uzzinātu vairāk par vienu no vietējās attīstības instrumentiem – viedajiem ciemiem.

Biedrības “Alsungas viedais ciems” pārstāve Daiga Kalniņa dalīsies pieredzē viedā ciema idejas iedzīvināšanā Alsungā, savukārt biedrības “Latvijas lauku forums” izpilddirektore Zane Seredina sniegs noderīgu informāciju par iespējām lauku teritoriju attīstībai.

Viedie ciemi ir lauku apvidu kopienas, kas izmanto radošus risinājumus, lai uzlabotu savu noturību, balstoties uz vietējām stiprajām pusēm un iespējām. Lauku kopienas paļaujas uz līdzdalības pieeju, lai izstrādātu un īstenotu visaptverošu ilgtermiņa attīstības redzējumu, lai uzlabotu savus ekonomiskos, sociālos un/vai vides apstākļus, jo īpaši mobilizējot digitālo tehnoloģiju piedāvātos risinājumus. Viedie ciemi gūst labumu no sadarbības un savienības ar citām kopienām un dalībniekiem lauku un pilsētu teritorijās.

Alsungas iedzīvotāji ir viedo ciemu kustības pionieri mūsu valstī – Alsunga kā vienīgais ciems Latvijā pirms vairākiem gadiem ticis izvēlēts dalībai starptautiskā projektā “Smart Rural 21”. Dalība projektā ļāva saņemt atbalstu viedā ciema stratēģijas izstrādei un īstenošanai, kas alsundzniekiem palīdzējis nonākt pie biznesa vides attīstības savā teritorijā.

Savukārt biedrība “Latvijas Lauku forums” apvieno lauku nevalstiskās organizācijas, lai veicinātu Latvijas lauku teritoriju ilgtspējīgu attīstību, stiprinātu pilsoniskās sabiedrības veidošanos Latvijas laukos, sekmējot vietējās iniciatīvas attīstību un sadarbību, pārstāvētu Latvijas lauku iedzīvotāju intereses nacionāla un starptautiska līmeņa institūcijās, sadarbotos ar valsts un pašvaldību iestādēm, NVO, uzņēmumiem un citām institūcijām, uzturētu Latvijas lauku kopienu parlamenta kustību Latvijā un paplašinātu mūžizglītības piedāvājumu laukos.

Iepriekš pieteikties lekcijai ŠEIT!

Noderīga informācija un ceļvedis viedā ciema pieejas izpratnei un ceļa uzsākšanai atrodams ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    qwerty 19.02.2024, 16:24:43

    Drīz viss būs vieds! Ciemi būs viedi, cilvēki tajos būs viedi...un virtuāli!

  • 0
    Promenenc 19.02.2024, 21:47:13

    Ciemi ta viedi, bet tā novada domes vadība ta zābaki.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: