Ventspils novadā sulu tecināšana sākusies jau marta pēdējās dienās. Tirgū šis produkts ir ļoti pieprasīts. Litrs bērzu sulas maksā Ls 0,40–0,50.

Viena no pirmajām, kas ieurbās bērzos, ir ventavniece Inga Kviese. Viņa sulu sāka tecināt jau 26. martā, un tas, pēc viņas aplēsēm, ir ātri: «Parasti tas notiek pāris dienas vēlāk, bet izrādījās, ka šopavasar daba atmodusies agri.»

Inga sulu tecināšanai izmanto kaimiņu sētā bērzus, jo viņas saimniecībā koki iestādīti pirms 15 gadiem un vēl neder veselīgā šķidruma iegūšanai. Par laimi, netālu dzīvojošie labie cilvēki ļauj zemniecei darboties ar viņu bērziem. «Šī māja,» saka Ingas kaimiņiene Tamāra Kalnmale, «pieder znotam, bet laukos jau cits cits citam izlīdz. Mums arī tiek labums – Inga tecina sulas un dod arī mums.»

Sibīrijā augusī Tamāra teic, ka viņas Dzimtenē bērzu sulas bijušas daudz saldākas, un tas ir saprotami, jo sulu garšu ietekmē gan klimatiskie apstākļi, gan vide, kurā koks aug. Piemēram, mežā augušu bērzu sulai jūtama savdabīga piegarša. No vienas puses, sulas iegūšanai labāk izmantot nomaļus, tālāk no šosejām un industriālajām būvēm augošus kokus, no otras, bērzs no apkārtējās vides paņem tikai labos un vērtīgo.

Inga bērzu sulu tecina sešus gadus, tāpēc zina, kas darāms, lai saudzētu koku. Kad parādās lapas, caurums tiek nosegts līdz nākamajam gadam. Veselīgā šķidruma savākšanai ventavniece izmanto caurspīdīgus maisus. Šobrīd tirgū sula ir tik pieprasīta, ka pēc pāris stundām pārdevējai jāatvainojas un jāsaka, lai pircēji ierodas nākamajā dienā.

Inga: «Es tirgoju dārzeņus, zaļumus – visu, kas izaug pašu saimniecībā. Sula pavasaros dod nelielu papildu peļņu. Pagājušajā pavasarī sula bija lētāka, bet varbūt arī tagad, ja būs lielāks piedāvājums, cena kritīsies,»

Vislabāk, atgādina ģimenes ārste Aija Salmgrieze, dzert svaigu bērzu sulu. To var lieto praktiski visi cilvēki, produkta nepanesība nav novērota, tādēļ

katrs pieaugušais dienā droši var izdzer pat trīs litrus.

Inga Kviese ar dēlu Endiju savāc svaigo bērzu sulu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: