Vējš naktī uz piektdienu Ventspilī sasniedza pat ātrumu 30 m/s, bet novada teritorijā tas plosījās ar spēku 28 m/s. Pilsēta tikusi cauri bez postījumiem. Novadā elektroapgādes pārrāvumu dēļ nedarbojas pat vairākas iestādes.

Vakar no rīta Ventspils novadā bija bojāti 6 posmi un bez elektrības palikuši 96 transformatori, Ventas Balsiinformēja AS Sadales tīkli Rietumu reģiona Ekspluatācijas daļas Ventspils nodaļas vadītājs Rolands Agafonovs.Kopumā elektrības traucējumi bija vairāk nekā deviņiem tūkstošiem Latvenergo klientu.

Neskatoties uz to, ka Ventspils ostā ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedza pat 30 metrus sekundē, pilsētā postījumi nav konstatēti. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils nodaļā skaidro, ka izsaukumi saistībā ar vēja postījumiem nav reģistrēti. «Pūta, pūta, bet pie mums nekas vairāk par apgāztiem atkritumu konteineriem nav konstatēts,» skaidro Andris Šulcs. Dienests netika lūgts novākt nolūzušus kokus vai zarus. Šulcs uzskata, ka liels nopelns tajā ir arī pilsētas dārzniekiem, kuri rūpīgi izvērtējuši visus potenciāli bīstamos kokus, kas nozāģēti vai apzāģēti.

«Citviet pie tādiem pūtieniem koki lūst viens pēc otra,» zina stāstīt Šulcs.

Novada teritorijā tieši bijusi tāda situācija. Tie, kas dzīvo mežu un elektrolīniju tuvumā, varējuši novērot elektrolīniju zibeņošanu. Daudzviet līnijas nav izturējušas. Agafonovs stāsta, ka vislielākie postījumi šoreiz konstatēti nevis piekrastes rajonos, bet gan, kas netipiski, Ugāles, Zlēku un Ziru pagastā. Citur elektrība nakts laikā pazudusi tikai uz brīdi. Izrādās, vairākas elektriķu brigādes naktī strādājušas pat vētras laikā, lai novērstu bojājumus. Tomēr ne visus apjomīgos postījumus izdodas novērst tik operatīvi.

Zlēku pamatskolā mācības vakar tika atceltas, jo nebija iespējams nodrošināt bērniem pusdienas. Arī lielākā daļa pagasta teritorijas vakar bija bez elektrības. Savukārt Ugāles vidusskolā mācības notika saīsinātā režīmā. Skolas direktore Lāsma Millere stāsta, ka stunda šādās reizēs ilgst 25 minūtes, bet starpbrīdis – 5. Millere skaidro, ka bez elektrības nevar nodrošināt pusdienas, nav pieejams ūdens un nedarbojas kanalizācijas sistēma. Tādēļ pusdienlaikā bērni varēja doties mājās un sākt baudīt nedēļas nogali. Vakarrīt uz skolu zvanījuši vairāki vecāki, ziņojot, ka viņu bērns skolā nebūs. Skolēniem no Cirkales ierasties traucēja uz ceļa uzkrituši nolūzuši koki.

Savukārt vairāki Ugāles bērnu vecāki, kas savas atvases atveda līdz dārziņam, bija spiesti steidzami meklēt risinājumu, jo Ugāles PII Lācītisbija slēgts pavisam, arī tajā nebija elektrības. Tāpat bez elektrības vakardienu pavadīja arī Ziru pagasta iedzīvotāji, cerot, ka elektriķi savu solījumu turēs un līdz piektdienas vakaram elektroapgāde vismaz lielākajā novada daļā tiks atjaunota.

Vakar pie vētras radīto bojājumu novēršanas Ventspils pusē tika piesaistītas arī divas sadarbības uzņēmumu brigādes, bet kopumā strādāja turpat desmit. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: