22. oktobrī plkst. 13.30 Jūrkalnes tautas nama izstāžu zālē notiks Justīnes Lūces un Edmunda Lūča gleznu izstādes ''JUST/LUCE'' atklāšana. Tajā būs apskatāmi Edmunda Lūča vēlīnā perioda plēves gleznas, fovisma stila darbi un agrīnā perioda darbs ''Meitene ar Jēriņu'', arī mākslinieces Justīnes Lūces grafikas un glezniecības tehnikas darbi.

Izstādes noskaņā ir miera meklējums. Tā sabalansē abu mākslinieku atšķirīgo rokrakstu, kuram cauri vijas vienota krāsu gamma. Tēvs un meita, pat dzīvojot aptuveni 1800 km attāluma viens no otra (Justīne astoņus gadus pavadīja Venēcijā, kur studēja Mākslas akadēmijā), mākslas pasauli saredzēja līdzīgi.

Edmunds Lūcis (1959–2017) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, Mākslinieku savienības biedrs, dibināja mākslinieku apvienību ''Octopus'' un studiju ''Regulārs sakars'', nodarbojās ar gleznu un grafiku kolekcionēšanu. Māksliniekam bija liela starptautisko izstāžu pieredze un atpazīstamība, viņš bija kurators dažādu valstu mākslinieku laikmetīgās mākslas kopizstādēm, izstādījās Francijā, Itālijā, Vācijā, Šveicē, Ķīnā, Krievijā, Somijā un citās valstīs. Agrīnajā daiļrades posmā Edmunds Lūcis izkopa atmosfēriski precīzu plenēra glezniecības veidu, vēlāk gleznojot eksperimentējis ar dažādiem materiāliem, pievērsies laikmetīgajai mākslai, radījis instalācijas, videodarbus un perfomances.

Justīne Lūce (1987) pēc Jāņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas pabeigšanas studēja Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, turpinot izglītošanos Venēcijas Mākslas akadēmijā, paralēli studijām strādāja akadēmijas Grafikas nodaļā par profesora Jacopo Abisa sietspiedes un grafikas asistenti, kā arī Venēcijas mākslas un arhitektūras biennālē. Tagad māksliniece dzīvo un strādā Latvijā, aktīvi piedalās dažādos starptautiskos mākslas projektos un izstādēs, nodarbojas ar izstāžu organizēšanu, vada glezniecības studiju ''Regulārs sakars'' lieliem un maziem, bet kopā ar māsu asociēto profesori Ilutu Dauškani – biedrību ''Ota Dabā''.

Jūrkalnē apskatāmie izstādes darbi veidoti jaunā laikmetīgās mākslas tehnikā – digigrafijā. Digigrafijas tehniku māksliniece aizsāka un pilnveidoja Venēcijas Mākslas akadēmijas studiju laikā kopā ar profesoru Jacobo Abisu. Šī tehnika ļauj veidot kolāžas, to var veiksmīgi attīstīt kopā ar citām mākslas tehnikām. Justīne Lūce digigrafijas tehnikā rada darbus, kuru pamatmotīvs ir ''izbojāt realitāti'' – sajaukt to ar iespaidiem, atmiņām, iedomu tēliem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: