Usmas ezerā ūdens līmenis patlaban ir augstākais kopš 2012. gada janvāra plūdiem, un nākamnedēļ iespējama tā tālāka celšanās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopš pērnā gada jūlija ūdens līmenis novērojumu stacijā "Usma" cēlies par vairāk nekā metru, sasniedzot 134 centimetrus virs stacijas nulles punkta. Tas ir augstākais līmenis Usmas ezerā kopš 2012. gada janvāra, kad plūdu maksimums bija 151 centimetrs.

Kā pastāstīja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, pagaidām neviens iedzīvotājs nav vērsies pašvaldībā pēc palīdzības. Usmas ezera krastā galvenokārt ir tūrisma mītnes un vasaras mājās, turklāt biedrības "Usmas krasts" darbinieki vienmēr aktīvi seko līdzi izmaiņām ūdens līmenī un nepieciešamības gadījumā to regulē hidroelektrostacija, kas ir uz Engures upes.

Arī "Usmas krasts" pārstāve norādīja, ka pagaidām situācija ezerā nav kritiska, taču tai tiek sekots līdzi, jo, mainoties meteoroloģiskajiem apstākļiem, ūdens līmenis var strauji kāpt.

Iepriekš zemākās vietas Usmas ezera krastos applūda 2017. gada decembrī, kad ūdens līmenis novērojumu stacijā pakāpās līdz 123 centimetriem.

Tuvākajās diennaktīs Kurzemē daudz līs un snigs slapjš sniegs. Lietus un kūstošā sniega ūdeņi izraisīs jaunu ūdens līmeņa kāpumu, vietām applūdīs zemākās vietas.

Jau ziņots, ka sala ietekmē ūdens līmenis upēs pēdējās diennaktīs ir pazeminājies, visstraujāk - Kurzemē. Pagājušās nedēļas beigās un šīs nedēļas sākumā ūdens līmenis vairākās Kurzemes upēs, tai skaitā Durbē, Rīvā un Užavā, sasniedza pēdējo gadu augstāko atzīmi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: