Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 17 Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, liecina PVD publiskotā informācija.

Saslimšana konstatēta sešām mežacūkām Dienvidkurzemes novadā - piecām Bārtas pagastā un vienai Virgas pagastā. ĀCM konstatēts arī piecām mežacūkām Tukuma novadā, tostarp divām Lestenes pagastā un pa vienai Irlavas, Slampes un Zemītes pagastos.

Tāpat saslimšana konstatēta divām mežacūkām Kuldīgas novadā - vienai Raņķu pagastā un vienai Rudbāržu pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Madonas novada Jumurdas pagastā, Smiltenes novada Raunas pagastā, Valkas novada Kārķu pagastā un Ventspils novada Ugāles pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā Latvijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 371 dzīvniekam 27 novada 119 pagastos un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: