Ventspils novada dome apstiprinājusi piecus lokālplānojumus saistībā ar desmit vēja elektrostaciju būvniecību, ko pilsētas pievārtē plāno īstenot SIA Ventspils Wind.

Ventspils novada pašvaldības attīstības plānošanas speciāliste Iveta Straume domes sēdē deputātiem ziņoja, ka vēja elektrostaciju (VES) izbūve ir plānota pamatā meža teritorijās, kas atbilstoši spēkā esošajam Ventspils novada teritorijas plānojumam nav atļauts. Tāpēc, lai šo ieceri īstenotu, nepieciešams veikt grozījumus teritorijas plānojumā.

Kā domes sēdē klātesošos informēja lokālplānojumu izstrādātāju SIA Reģionālie projekti pārstāve, visiem pieciem lokālplānojumiem ir izstrādāta pirmā redakcija. Lokālplānojumi ietver 47 zemes vienības, tai skaitā daļu no pašvaldības autoceļa posma un daļu no Latvijas valsts meži teritorijas. Ventspils pilsētas robeža atrodas aptuveni četru kilometru, bet Popes ciems ap trīs kilometru attālumā. Vēja parka teritorija atrodas galvenokārt meža zemēs, nedaudz arī lauksaimniecībā izmantojamās zemēs. Tuvākā īpaši aizsargājamā teritorija ir dabas liegums Platenes purvs, kas robežojas ar lokālplānojumu nr. 2. Cita lokālplānojuma teritorija atrodas uz pazemes ūdens ieguves vietas Ogsils aizsargjoslām – gan bakterioloģiskajām, gan ķīmiskajām. Līdz ar to ir jāņem vērā aizsargjoslu likuma prasības un jāfiksē, kādi ierobežojumi ir konkrēti šajā teritorijā – kas ir atļauts un kādi saskaņojumi nepieciešami.

Saistošajos apbūves noteikumos ir noteikts, ka VES maksimālais augstums nevar pārsniegt 250 metrus. Attālumam no tuvākās apdzīvotās vietas ir jābūt vismaz 800 metri. Lai risinātu apēnojuma problēmas, VES ir jāaprīko ar ēnas kontroles modeli, nodrošinot 0 stundu mirgošanas efektu. Zinot izmērus, skaidrs, ka ainavā VES būs pamanāmi, taču tie neatradīsies augstvērtīgās ainavas telpās, mierina lokālplānojumu izstrādātājs.

Paredzēts, ka tuvākajās dienās tiks izsludināta lokālplānojumu publiskā apspriešana, kuras laikā notiks arī sanāksme. Publiskā apspriešana varētu norisināties līdz 7. janvārim. Paralēli notiks atzinumu saņemšana no atbildīgajām institūcijām. Pirms lokālplānojuma apstiprināšanas ir jāsaņem arī atzinums no Vides pārraudzības valsts biroja. Tad, izvērtējot publiskās apspriešanas laikā saņemtos atzinumus un priekšlikumus, tiks sagatavots ziņojums, kam sekos domes lēmums vai nu par pirmās redakcijas pilnveidošanu, sagatavojot nākamo redakciju, vai arī par tās apstiprināšanu.

Novada domes deputāts Māris Dadzis domes sēdē pauda prognozes, ka lēmums par lokālplānojumu pirmās redakcijas apstiprināšanu vai noraidīšanu novada deputātiem būs jāpieņem februāra domes sēdē. Viņš pats šobrīd nav pārliecināts, vai būs gatavs balsot par lokālplānojuma apstiprināšanu, jo nacionālā līmenī vēl nav pieņemti lēmumi par vēja parku attīstītāju atbalstu vietējām kopienām. Pēc viņa teiktā, sabiedrībai šobrīd nav nekādas motivācijas atbalstīt vēja parku būvniecību savu dzīvesvietu tuvumā, ja tas sabiedrībai nedod nekādu labumu. Domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks pieļāva, ka februārī šajā jautājumā vēl nebūs nekādas skaidrības, jo Ekonomikas ministrijai par atbalsta mehānismu teritorijām, kur attīsta atjaunojamo energoresursus, jāvienojas nākamā gada laikā.

Jau ziņojām, ka šobrīd SIA Ventspils Wind iecerei tiek izstrādāts arī ietekmes uz vidi novērtējums. Eksperti apgalvo, ka vēja turbīnas, kuru augstums atbilst ap 90 stāvu augstam debesskrāpim, praktiski būšot nemanāmas, tās pat uzlabošot ainavu, to betona pamati radīs mežam labvēlīgu sārmainu vidi; vēja parka tuvumā cilvēks sevi pierunājot justies slikti, iecerētais vēja parks būtiski neietekmēšot arī putnus un aizsargājamos sikspārņus. Tikmēr ietekme uz meža dzīvniekiem vispār nav vērtēta, lai arī vēja turbīnas iecerēts izbūvēt meža teritorijās.

Gan pret šo, gan pret SIA 4 Wind vēja parka projektiem notiek iedzīvotāju parakstu vākšana. Pret abiem vēja parku projektiem jau ir parakstījušies vairāk nekā 2,5 tūkstoši iedzīvotāju gan klātienē, gan sabiedrības iniciatīvu portālā ManaBalss.lv.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -3
    _āmen_ 02.12.2021, 13:33:29

    Lai dzīvo Ventspils Wind! Es par zaļu enerģiju!

  • -7
    Aigars G. 02.12.2021, 15:09:50

    Elektroenerģija ir visbīstamākā un kaitīgākā . Palas grāmat olgalvi.

  • 0
    Frīdis 02.12.2021, 23:39:20

    OIK no Wind Aigaram arī ļoti patīk !!!! OIK piešķir elektrības lietotājiem īpašu zaļumu ! Latvija, kā vienmēr pirmajā vietā !

  • -1
    _āmen_ 02.12.2021, 21:14:05

    Visbīstamākais un kaitīgākais ir neaptēsts Aigars.

  • 0
    Frīdis 02.12.2021, 23:53:55

    Daugavas HESu saražotā enerģija tiek pārdota biržā un eksportēta. Tā te noteikti nav vajadzīgs!. Paši pirksim zaļo Wind un citu VESu zaļo strāvu kopā ar zaļo OIK, Un vēl pirksim "loti lēto'' RUS ģāzi - to dedzināsim TECos un atkal tiksim pie elektrības . Bet vai tā būs zaļa ??? Bet OIK noteikti klāt būs zaļš . Cenas ? Vai tad tas ir galvenais ? Galvenais ka Latvija ir pirmajā vietā ES.

  • -1
    libejs 03.12.2021, 02:34:50

    Mums tak blakam i juur, pabrauc dzilak un cel tos masts cik grib. Viets kur ziv nenarsto zin katrs otrais ventin vecais zvejnieks, bet mes izcert mez ko neatjaunos un muld ka tie beton bus smuk un mezam naks pa lab. Tas tak i SVIESTS!!! Vel interesant pa cik Zemgaliesh atpirkas, tur vel agraak gribej buvet, tur tak i klaj lauk.

  • -1
    nomaļnieks 03.12.2021, 11:01:06

    Zāļ enerģij ir tikai luksofora zaļajā sekcijā.

  • -3
    Kriska 03.12.2021, 17:09:56

    Fridi ar tiem HESiem ir kā ir. Vasarā biju ekskursijā Keģuma HESā. Neviena turbīna nestrādā jo zems ūdens līmenis. Uz manu jautājumu vai strādā pārējās divas Daugavas HESas - atbilde bija , ka ne. Un kur vēl ap 70 Hesiņas uz mazākām upēm ( to var redzēt Latvenergo mājas lapā) . Nesen ziņas dzirdēju , ka Zviedrija HESi apturēti, jo upes aizsalušas. Manā skatījumā visdrošākas ir TEC .

  • -1
    Frīdis 03.12.2021, 21:52:53

    Tēčs pirms iesēšanās aiz restēm ļoti parūpējās par saviem dārgajiem tautiešiem lai LV noslēgtu "ārkārtīgi izdevīgo'' līgumu ar Gazprom !!! Varam būt lepni - Latvija pirmajā vietā ! LV Reņģēdāji kliegdami ''no prieka'' apmaksās visdārgākos elektroenerģijas rēķinus vissā ES. Paldies Windam. paldies Tēčam ! Reņģēdāji no prieka klusē ! .... njāā - Daugava izžuvusi .

  • 0
    Frīdis 03.12.2021, 22:10:42

    Parazītekonomika LV zeļ un un plaukst !!! Wind atkal no mums grib OIK !!! Un ja mēs tam labprātīgi piekrītam , tātad mēs atbalstam parazītekonomikas attīstību LV ! Tad kā ?????
    Windu - tikai bez OIK !!!!!! Vai atļausim, parzītērcēm WIND , piezīsties pie tautas miesas !!!!!?????

  • -3
    Guantanamo 04.12.2021, 06:26:51

    Zilā gaisma no TV un telefoniem ir ntas reizes kaitigaka, bet tas redz lielos veselibas cinitajus neiztrauc.

  • 0
    mernigors 05.12.2021, 11:08:08

    Jocīgi komentāri....Šeit interesanta ir nianse, ka ne novads, ne pilsēta no šiem monstriem neko neiegūst. Arī lobējošās partijas (NA un ZZS) nav rosinājušas iestrādāt normatīvajos aktos noteiktu vienreizēju maksājumu šajos budžetos noteiktam mērķim. Visi cīnās "pret", bet "par " neviens, jo zina, ka viss kuluāros jau sarunāts. Bet kuluāru sarunas patīk, jo tas paaugstina varenības sajūtu. Bet no otras puses - tajā pašā patērētāja maksājumā vien tas atsitīsies....

  • 0
    Frīdis 06.12.2021, 12:50:44

    Ja tāds VES ir neitrālā vietā , un nevienu tas netraucē , tad lai viņš tur griežas . Katrā ziņā daudzi LV iedzīvotāji ir pret dārgiem elektroenerģijas rēķiniem. Bet pie varas esošās pērkamo prostitūtu partijas tas neinteresē,.....iekrāsos OIK zaļā krāsā , un ja vajadzēs arī PVN būs zaļš !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: