Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā mājas cūku novietnē Ventspils novada Vārves pagastā sākti novietnes tīrīšanas un dezinfekcijas darbi, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Zemnieku saimniecībā "Oši" veikti ĀCM apkarošanas pasākumi, kuros nogalinātas un iznīcinātas visas novietnē esošās cūkas.

Vienlaikus dienesta inspektori, lai pārbaudītu dzīvnieku veselības stāvokli, veic pārbaudes cūku novietnēs, kas atrodas aizsardzības un uzraudzības zonās jeb karantīnas teritorijā. Vajadzības gadījumā tiks ņemti arī asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai uz ĀCM vīrusa klātbūtni.

Tāpat turpinās epidemioloģiskā izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

Jau ziņots, ka Ventspils novada Vārves pagasta saimniecībā "Oši" jūlija beigās tika konstatēts ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Šis Latvijā ir pirmais šogad reģistrētais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē.

Aizsardzības zonu noteikta trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni Ventspils novada Vārves un Piltenes pagastā, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Ventspils novada Vārves, Užavas, Piltenes, Tārgales un Ziru pagastā, proti, desmit kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

Karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem, tostarp nebrīvē audzēto savvaļas cūku turētājiem vai īpašniekiem aizliegts pārvietot cūkas no aizsardzības zonā esošām novietnēm, kur tās tiek turētas vismaz 40 dienas pēc attiecīgā rīkojuma publicēšanas "Latvijas Vēstnesī", proti, kopš 2. augusta.

Iepriekš Latvijā ĀCM uzliesmojums mājas cūkām bija 2020. gada 17. jūlijā Skrundas novadā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -8
    Latvija pāri visām! 04.08.2021, 15:23:21

    Aizdomīgi tas viss...

  • -2
    Ventspilniece.lv-3 04.08.2021, 19:30:57

    Kad dezinficēs novietni Jūras ielā 36,VentspilĪ?
    Vai likvidācija nav notikusi?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: