Piektdien, 25. oktobrī, svinīgā gaisotnē tika atklāts jaunās paaudzes antenu lauks LOFAR–LATVIA un reizē ar šo nozīmīgo notikumu tika atzīmēta Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) 25 gadu jubileja.

Svinīgais pasākums notika Irbenes radioteleskopu kompleksā, kur pulcējās Ventspils Augstskolas un VSRC esošie un bijušie darbinieki, ministrijas pārstāvji, Saeimas deputāti, sadarbības partneri no Nīderlandes, bijušais Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis, kā arī citi viesi.

Pasākuma vadītājs Haralds Burkovskis sākumā aicināja viesus doties uz LOFAR-LATVIA antenu lauku, kur tika atklāts tā vadības bloks. Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš īsumā informēja par LOFAR-LATVIA izveidi un nozīmi, attīstot Ventspils Augstskolu un radioastronomijas centru. Svinīgo uzrunu teica arī Izglītības un Zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks - departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, kuri atzīmēja Ventspils Augstskolas un Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra spēju īstenot tik vērienīga mēroga projektu. Nīderlandes radioastronomijas institūta ASTRON meitas uzņēmuma "AstroTec Holding B.V." pārstāvji uzstājās ar prezentāciju, kur izklāstīja LOFAR radioteleskopu nozīmi pasaulē un LOFAR-LATVIA pienesumu lielākajam radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskopam. Savas prezentācijas noslēgumā Nīderlandes kolēģi izteica pateicību visiem, kuri bija iesaistīti LOFAR-LATVIA tapšanā.

Svinīgā pasākuma otrā daļa tika veltīta VSRC 25 gadu jubilejas svinībām un tajā ar uzrunām uzstājās centra bijušie direktori. Ar video sveicienu klātesošos viesus priecēja VSRC bijušais direktors Juris Žagars, atskatoties uz posmu, kad tik nozīmīgā infrastruktūra tika pārņemta pēc Padomju Savienības sabrukšanas un nosargāta no izdemolēšanas. Savukārt Valdis Avotiņš uzstājās ar prezentāciju par radioastronomijas centra vērienīgo attīstību šajā laikā, kļūstot par pasaules mēroga zinātnes centru ar unikālu infrastruktūru. Pasākuma vadītājs pieminēja arī radioastronomijas centra pirmo direktoru Edgaru Bervaldu un viņa pienesumu centra izveidē.

Pasākuma noslēgumā Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš un zinātņu prorektore Indra Dedze pasniedza pateicības esošajiem un bijušajiem VSRC darbiniekiem un sadarbības partneriem par ieguldījumu centra attīstībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: