Usmenieki iedzīvotāju sapulcē rosināja novada amatpersonas rast finansējumu ielu apgaismojumam, interesējās par iecerēto tautas nama rekonstrukciju un iespējām vietējiem makšķerēt Usmas ezerā, nepērkot licenci. 

Apskati foto no sapulces!

Par sasāpējušiem komunālajiem jautājumiem usmenieki ar pagasta pārvaldnieku un novada domes priekšsēdētāja vietnieku Mārtiņu Libkovski diskutēja jau pērnā gada novembrī organizētā sapulcē. Arī šajā tikšanās reizē šie jautājumi tika pieminēti. Usmeniekiem amatpersonas atkal skaidroja, ka nevar gaidīt, ka pašvaldība vai kāds cits krāsos ēku fasādes, labos kāpņutelpas vai veiks citus uzlabojumus, ja iedzīvotāji par apsaimniekošanu neko nemaksā.

Reti kurā pagastā vēl ir tik ļoti nesakārtoti apsaimniekošanas jautājumi, atzina novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji tika mudināti atbildīgo izraudzīties no sava vidus. Amatpersonas usmeniekiem atgādināja arī to, ka viņi Latvijas vēsturē iegājuši kā pagasts, kam pašam pēdējam tapis teritorijas plānojums.

To, ka Usmas centrā tumsas stundās nedeg vairākas laternas, domnieki iepriekš nebija informēti un solīja rast risinājumu. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis informēja par iespējām piesaistīt ES fondu naudu, kas ļautu sakārtot ēku fasādes un veikt siltināšanu. Arī tas iespējams vien tad, ja izveidota apsaimniekošanas sistēma. Tāpat Usmas cilvēki tika mudināti iesaistīties dažādos mazajos projektos.

Viens no vērienīgākajiem darbiem Usmā drīzumā būs bijušā tautas nama rekonstrukcija. Sapulcē izvērsās diskusija, vai usmenieki vēlēsies mērot tik tālu ceļu no pagasta centra, jo pagasta iedzīvotāji vispār ir diezgan kūtri kultūras pasākumu apmeklētāji. Lauku atbalsta dienesta administrētā projekta finansējums dos iespēju sakārtot ēku, kas citādi aizietu posmā, sacīja Ēriks Upīts, kas savulaik īsu brīdi pildīja pagasta padomes priekšsēdētāja pienākumus. Tādējādi ar vienu šāvienu tiks nošauti divi zaķi.     

Kāds no sanāksmes dalībniekiem aizdomājās, kāpēc vispār Usma ir Ventspils, nevis Talsu novadā, cits pauda neapmierinātību ar sabiedrisko transportu, kāds rosināja pašvaldību organizēt regulārus reisus uz Talsiem. Izskanēja vēl kāds ierosinājums – izdot tādus noteikumus, lai jebkurš Usmas pagasta iedzīvotājs drīkstētu makšķerēt Usmas ezerā bez īpašas licences. Šobrīd to var tikai krasta zemju īpašnieki, un vietējiem nepatīk, ka faktiski tas atļauts bagātniekiem, kuri iegādājušies īpašumus ezera krastā.

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis vēlējās noskaidrot, kā mainījusies Usmas cilvēku dzīve pēc deputātu smagā lēmuma par skolas slēgšanu. Iedzīvotāji neslēpa, ka Usma kļuvusi klusāka un bērnu čalu pietrūkst, tāpat skumji, ka pagastu pametusi daļa inteliģences. Tomēr viņi arī atzina, ka skolas slēgšana bija pamatota, to noteica esošā demogrāfiskā situācija.      

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: