Piltenes lauku teritorijas Gārzdes ciema ļaudis šodien paredzētajā sabiedriskās apspriešanas sapulcē par Piltenes teritorijas plānojuma grozījumu 1. redakciju iebildīs pret dīvaino ciema robežu maiņu.

«Mēs gribam, lai ciems attīstītās un lauki neizmirst,» saka viens no aktīvākajiem Gārzdes iedzīvotājiem Armands Zeidmanis. Sabiedriskajai apspriešanai nodotais dokuments paredz, ka Gārzdes ciema teritorijā saglabāsies vien 6 no 22 mājām, un ārpus ciema robežām paliek tieši blīvāk apbūvētā teritorija. Jaunajā dokumenta versijā nav ņemts vērā arī kultūrvēsturiskais aspekts, proti, ārpus ciema teritorijas paliek arī Gārzdes muiža.

Iedzīvotājiem radies iespaids, ka aplamā ciema teritorijas robežu maiņa notiek, lai izdabātu vēja biznesa tīkotājiem, kas jau pagājušajā vasarā Piltenē klāstīja savas ieceres par vēja parka un siltumnīcu būvniecību, taču spēkā esošais teritorijas plānojums nepieļauj apbūvi tuvāk par 1 km no ciemu robežām. Jaunais plānojums sagrozīts tā, lai vēja biznesmeņiem būtu daudz plašākas iespējas, savukārt iedzīvotājiem uzliktu zināmus apgrūtinājumus.

Ciema robežās ir stingrāki rūpnieciskās darbības uzsākšanas noteikumi, medību ierobežojumi, cītīgāk tīrīti ceļi ziemas apstākļos. Iesniegumu, kas adresēts novada domes priekšsēdētājam Aivaram Muceniekam un pašvaldību lietu ministra pienākumu izpildītājam Valdim Dombrovskim, parakstījuši pilnīgi visi pilngadīgie Gārzdes ciema ļaudis, kopumā ap 40.

Jau sabiedriskās apspriešanas sākumā šī dokumenta izstrādātāja pārstāve – SIA Baltkonsults valdes priekšsēdētāja Jolanta Gūža skaidroja, ka ciemu robežas mainītas, ņemot vērā gan Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas atzinumu par Piltenes teritorijas plānojumu, gan apbūves intensitāti un prognozes par būvniecības attīstību šajā teritorijā.

Zeidmanis vērš uzmanību faktam, ka pēdējo piecu gadu laikā Gārzdē uz dzīvi apmetušās piecas jaunas ģimenes. Tāpēc minētājā iesniegumā, ko iesniedzēji lūdz pievienot sabiedriskās apspriešanas dokumentiem, lūgts ciema robežas nevis samazināt, bet tieši otrādi – palielināt. Zeidmanis piezīmē, ja lielākā daļa apbūvēto zemes īpašumu, tiks izslēgta no ciema robežas, zaudētāja noteikti būs arī pašvaldība.         

Gārzde nav vienīgais ciems Piltenē, kam teritorijas plānojuma grozījumos paredzētas izmaiņas. Sabiedriskajai apspriešanai nodotais dokuments paredz arī to, ka Landzei un Vecmuižciemam vispār vairs nebūs ciema statuss.

Sabiedriskās apspriešanas sapulce plānota šodien plkst. 17 Piltenes kultūras namā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: