Viena no strukturālo reformu pozīcijām ir grāmatvežu skaita samazināšana. Šobrīd ir izstrādāti darbinieku vērtēšanas kritēriji.

Veicot reformu, samazināsies gan darbinieku skaits, gan slodzes, saka novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Šobrīd novadā ir 40 pilnas slodzes, pēc tam plānotas 20. Paredzams, ka novada domē būs 13 pilna laika darbinieki, kas nodarbosies ar grāmatvedību un nodokļiem, bet septiņas slodzes iecerēts izmētāt pa pagastiem.

Samazinot slodzes, rēķinvežu skaits automātiski nesaruks uz pusi, jo kādam piedāvās strādāt uz pusslodzi, kādam būs tikai ceturtdaļslodzes, turklāt jāņem vērā, ka šobrīd vairākiem cilvēkiem uzticēti divi vai pat trīs amati.

Jaunās štata vienības, kā paredz Mucenieks, apstiprinās septembra domes sēdē, pēc tam būs jāizvēlas konkrētas personas, kas turpinās darbu Finanšu nodaļā. Arī novada finanšu konsultante Inta Komisāre, kas palīdz izstrādāt grāmatvedībā nodarbināto personu vērtēšanas kritērijus, kā vienu no vajadzīgajām spējām, lai strādātu Finanšu nodaļā, min datorprasmes.

Izstrādājot kritērijus konkrētiem amatiem, pretendentiem izvirzīs vairākas prasības, lai konstatētu, vai viņa pieredze un zināšanas atbilst amata aprakstam. Būtiska nozīme būs arī darbinieka attieksmei pret darbu un klientiem un spējai strādāt radoši un inovatīvi.

Paredzams, ka 13 pilna laika darbinieki pēc reformu veikšanas strādās Ventspilī, citi paliks turpat, kur līdz šim – pagastu pārvaldēs. Tārgales pagasta vecākajai grāmatvedei Aijai Reinei vēsts par strukturālajām reformām nav jaunums. Viņa, tāpat kā citi kolēģi, aicināta uz darba grupas sēdēm novada domē, grāmatvežu viedoklis uzklausīts, izstrādājot grāmatvedības nolikumu, padoms vaicāts arī citos jautājumos.

«Visos pagastos tagad gatavojas inventarizācijai, ir izstrādāts grafiks, kad un kurā vietā tā notiks,» saka Reine. Viņasprāt, reformas ir vajadzīgas, bet tārgalniece nedaudz uztraucas, kā jutīsies vienkāršais lauku cilvēks – īpaši gados.

Daudzi no viņiem pieraduši pie tā, ka, ejot uz veikalu, var iegriezties arī pagasta pārvaldē un, neskatoties uz to, ir darbiniekam vai nav pieņemšana, palūgt padomu, veikt maksājumu utt.

Jāatgādina, ka novada domes priekšsēdētājs Mucenieks vairākkārt norādījis – iedzīvotāji necietīs un, tāpat kā līdz šim, visu maksājumus varēs nokārtot savā dzīvesvietā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: