Rudens un ziemas tuvumu jau sajutuši Ventspils novada Usmas pagasta "Lejniekos" mazajā zoodārzā mītošie stepes murkšķi jeb baibaki sākuši gatavoties ziemas miegam.

Zvēriņi paši piemēro savu koka būdiņu aukstākam laikam, siltinot to ar velēnām, zāli, akmeņiem u.c. dabas materiāliem, stāsta "Lejnieku" saimnieks Andris Goldmanis.

Arī citi baibaku audzētāji viņam sacījuši, ka stepes murkšķi šogad neparasti agri sākuši uzbaroties un siltināt savus mitekļus - šāda zvēriņu rosīšanās varētu liecināt, ka gaidāma agra un barga ziema, prāto Goldmanis.

Pērn "Lejniekos" mītošie baibaki ziemas miegā devušies oktobra beigās, bet šogad, spriežot pēc viņu rosīšanās, tas varētu notikt agrāk - iespējams, oktobra sākumā.

Nesen mazā zoodārza saimi papildinājušas Kamerūnas kaziņas un āzis, kas ir augumā mazāki par saviem sugasbrāļiem. Ir arī citi jauni iemītnieki - mājas kazas, šinšillas, jūrascūciņas.

Šonedēļ, 28.augustā, mazais Usmas zoodārzs dosies izbraukumā uz Karlīnes ielas svētkiem Ventspilī. Svētku laikā kādā pagalmā tiks ierīkota lauku sēta - tajā būs apskatāmi poniji, dekoratīvā cūka, iespējams, arī nūtrijas, Kamerūnas āzis un citi zvēri.

Lai gan mazais zoodārzs atvērts tikai šī gada jūnijā, dzīvnieki uz "Lejniekiem" atceļojuši pamazām trīs gadu laikā. Par apmeklētāju trūkumu zoodārzs nevar sūdzēties, atzina Goldmanis. Apmeklētāji - pārsvarā ģimenes ar bērniem - ierodas no visas Latvijas un arī tālākām zemēm. Zoodārzā paviesojušies apmeklētāji no Krievijas, bijuši arī angliski runājoši tūristi.

Jau ziņots, ka Ventspils novada Usmas pagasta "Lejniekos" šī gada jūnijā atvērts mini zoodārzs, kurā apskatāmi aptuveni 100 dažādi putni, mājlopi un citi dzīvnieki.

Mini zoodārzs sevišķi lepojas ar izveidoto putnu dārzu, kurā var sastapt Jakobīnes baložus, pāvus, fazānus, tītarus, vistas un pīles.

Mini zoodārzā mitinās arī trīs Šetlandes poniji, nutrijas, truši, dažādu šķirņu aitas, zirgs, dekoratīvā cūka, cauna, šinšillas, jūrascūciņas. Dzīvnieki atvesti gan tepat no Latvijas, gan tālākām zemēm. Piemēram, četri stepes murkšķi jeb baibaki pērnvasar atceļojuši no Krievijas.

LETA, Foto: commons.wikimedia.org

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: