Arī četri Ventspils uzņēmumi, Kurekss, Bio Venta, Bucher Schoerling Baltic un Diana Sveces saņēmuši atzinību par veiksmīgu eksportu no Ekonomikas ministrijas.

Kurekss valdes loceklis Arnis Apsītis atklāj, ka saņemt šādu atzinību ir liels pagodinājums. Vienlaikus viņš atklāj, ka bez valsts atbalsta tas nebūtu izdevies. Atbalstošs lēmums ne tikai Kureksam, bet arī citiem šīs nozares uzņēmējiem, bijis valdības lēmums palielināt atļautos ciršanas apjomus. Tieši tas deva iespēju turpināt strādāt un saglabāt darba vietas. Rezultātā tas ir atmaksājies arī valstij „Mēs darījām visu to, ko jebkurš mūsu vietā būtu darījis,” saņemot atzinību, saka Apsītis.

Savukārt, uzņēmuma DiānaSveces valdes loceklis Andris Treimanis Ventas Balsij atklāj, ka uzņēmuma veiksmīga eksporta pamatā ir trīs galvenās lietas. Treimanis atklāj, ka lielāko pasūtījuma apjomu, nodrošina mātes uzņēmums Dānijā. Tas dibināts kā ģimenes uzņēmums jau pirms četrdesmit gadiem un savā mājas un Skandināvijas tirgū strādā ļoti veiksmīgi. Tieši tādēļ arī Ventspilī ražotās sveces pieejamas gandrīz katrā Skandināvijas valstu lielākajā veikalā. Uzņēmuma vadība uzsver, ka arī darbinieki ir liela vērtība un bez viņiem tik labi rezultāti noteikti nebūtu. „Mums ir labs kolektīvs,” ar gandarījumu atzīst Treimanis. Un trešais faktors, kas ļāvis sasniegt labus eksporta rādītājus ir Ventspils Brīvostas pārvaldes un Ventspils pilsētas domes atbalsts uzņēmējdarbībai. Treimanis uzsver, ka tie nav tikai vārdi, jo Ventspilī vide un infrastruktūra ir ļoti pateicīga veiksmīgai uzņēmējdarbības attīstībai. Arī liela daļa uzņēmuma produkcijas tiek pārvadā caur Ventspils ostu.

Tajā pat laikā Treimanis atklāj, ka uzņēmums ir ļoti atkarīgs no izejvielu cenām pasaulē. Tomēr par nodokļa sistēmu valstī nesūdzas. Pat atzīstot, ka līdz ar pievienotās vērtības nodokļa sistēmu, daļu līdzekļus uz laiku nākas iesaldēt, uzņēmums ir pielāgojies.

Kā izrādās, DianaSveces ne vien dod pozitīvu artavu valsts eksporta rādītājos, bet šovasar brīvdienās nodrošinājis ar darbu vairākus desmitus skolēnus un studentus. Uzņēmuma valdes loceklis Andris Treimanis atzīst, ka to darījuši bez jebkāda valsts un pašvaldības atbalsta. Esot gandarījums, ka bez valsts atbalsta, apzinoties, ka jāstrādā līdzvērtīgā konkurencē un, ka darbiņu nepadara, pastāv iespēja to tūlīt zaudēt, jaunieši strādājuši daudz apzinīgāk.

Jāatzīmē, ka lielākie eksportējošie uzņēmumi tika atlasīti pēc eksporta apjomiem finanšu izteiksmē 2009.gadā, pamatojoties u Centrālās statistikas pārvaldes datiem.  Pozitīva tendence, ka sākot ar pagājušā gada vidu, eksporta apjoms pakāpeniski pieaug pēc straujā krituma 2008.gadā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: