Informējam, ka Juris Orinskis savos izteikumos izplata apzinātus melus. Viņš vairākkārtīgi Ventspili nosauc par ''stagnācijā grimstošu'' un ''ekonomiskajā lejupslīdē'' esošu pilsētu.

Vēsturiski Ventspils ekonomikas pamatu veidoja osta, transporta un uzglabāšanas nozare. Tomēr pēdējos divdesmit gados Ventspils piedzīvojusi izrāvienu industrializācijā, nodrošinot strauju apstrādes ražošanas attīstību un kļūstot par vienu no Latvijas lielākajiem industriālajiem centriem. Šo gadu laikā Ventspilī ir uzbūvētas 10 ražošanas ēkas un sākušas strādāt 20 mūsdienīgas ražotnes, nodrošinot ventspilniekiem vairāk nekā 1 700 jaunas darba vietas.

Šobrīd pilsētā veiksmīgi darbojas vairāki ražošanas uzņēmumi, daži no tiem:

Ventspils lidostas rūpnieciskā zonā darbojas Šveices koncerna Bucher Industries komunālo automašīnu ražošanas uzņēmums Bucher Municipal, kas izgatavo piecu dažādu veidu ielu tīrāmās mašīnas, nodrošinot uz vietas pilnu ražošanas ciklu, kā arī metālapstrādes uzņēmums Malmar Sheet Metal, kas ražo metāla detaļas dažādām iekārtām un automašīnām, sadarbojoties ar tādiem pasaulē pazīstamiem mašīnbūves zīmoliem kā Volvo, Renault, Scania, Mitsubishi u.c.

Ventas kreisā krasta rūpnieciskās zonā darbojas metālapstrādes uzņēmums Ventspils metināšanas rūpnīca, kas izgatavo lielizmēra, dažādas sarežģītības metāla konstrukcijas mašīnbūves un rūpniecības vajadzībām, viena no lielākajām sveču ražošanas rūpnīcām Baltijas valstīs - Diana Sveces, Modulārās būvniecības uzņēmums Forta Prefab, kas ražo gatavus moduļus viesnīcām, dzīvokļiem, hidraulikas un pneimatikas detaļu ražošanas un izplatīšanas uzņēmums Hydraulik Bauteile Baltic, kokapstrādes uzņēmums Baltic Forest Trading.

Ventas labā krasta rūpnieciskās zonā darbojas poliuretāna izstrādājumu ražotājs FROLI Baltic, kas izgatavo dažādus rūpnieciskos plastmasas izstrādājumu tādām nozarēm kā medicīna, rehabilitācija, mēbeļu rūpniecība u.c., augstas kvalitātes industriālo un premium kokskaidu granulu ražotājs Kurzemes granulas, stikla pakešu, koka un koka-alumīnija logu un durvju ražotājs ARBO Windows, šokolādes fabrika Pobeda Confectionery, kas Ventspilī ražo 18 veidu šokolādes, kā arī lielgabarīta stiklplastas konstrukciju (rezervuāru, cauruļvadu un citu konstrukciju) ražotājs Ventspils – Andren.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā ilggadēji darbojas viens no Latvijas lielākajam elektronikas ražotājiem - elektronisko sistēmu un to komponentu ražotājs HansaMatrix Ventspils, viens no vadošajiem pasaules IT uzņēmumiem Accenture, Ziemeļeiropas lielākais fleksiblā iepakojuma ražotājs IMMER Digital, jaunās paaudzes apkures un dzesēšanas sistēmu ražotājs Wasserkabel Baltic, šķidro kristālu displeju rūpnīca EUROLCDs u.c. elektronikas uzņēmumi.

Ventspils pilsētas pašvaldība atbalsta arī jaunu komersantu veidošanos, piemēram, šobrīd LIAA Ventspils biznesa inkubatorā attīstās tādi uzņēmumi kā:

  • SIA “Azeron” – Videospēļu kontrolieris ar inovatīvu un unikālu dizainu;

  • SIA «Trempel» – Ekoloģiski dizaina drēbju pakaramie no pārstrādājama materiāla;

  • SIA «MUSS» – Uztura bagātinātāji no dabīgām izejvielām;

  • SIA «Fan Apps» – Mobilā aplikācija sportistiem, sporta faniem un pasākumu rīkotājiem;

  • SIA «Športa&Co» – Juvelierizstrādājumi no dārgakmeņiem;

  • SIA «Mazais Džordžijs» – Kebabnīca.

Ja 2002. gadā Ventspilī saražotās rūpnieciskās produkcijas apjoms mērāms ar tikai 7 miljoniem EUR, tad 2019. gadā saskaņā ar centrālās statistikas pārvaldes datiem – tie ir 244 miljoni EUR, jeb ceturtā daļa miljarda! Toskait mašīnbūvē un metālapstrādē saražota produkcija 107 miljonu EUR apmērā. Pēc apstrādes ražošanas produkcijas apjoma, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, Ventspils ieņem dalītu pirmo vietu Latvijā starp reģionālajiem centriem. Vairāk nekā 85 % Ventspilī saražotās produkcijas tiek eksportēta, nodrošinot darba ņēmējiem relatīvi augstāku atalgojumu nekā tikai uz vietējo patēriņu orientētos uzņēmumos.

Jau vēsturiski vidējā apdrošināšanas iemaksu alga Ventspilī ir lielāka nekā vidējā apdrošināšanas iemaksu alga Latvijā. Laikā no 2012. gada līdz 2019. gadam vidējā apdrošināšanas iemaksu alga Ventspilī ir pieaugusi no 693 EUR līdz 966 EUR (pieaugums par 273 EUR).

Ventspilī 2020. gadā ir augstākā vidējā un jaunpiešķirtā vecuma pensija starp republikas pilsētām. Augstāka vidējā no jauna piešķirtā vecuma pensija nozīmē, ka Ventspils iedzīvotāji ir saņēmuši vidēji augstākas apdrošināšanas iemaksu algas. Ventspils pilsētā vidējā valsts piešķirtā vecuma pensija 2020. gadā bija 484 EUR, atkārtoti ieņemot 1. vietu starp republikas pilsētām, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati. Attiecībā pret iepriekšējo gadu vidējā vecuma pensija Ventspilī ir turpinājusi pieaugt, 2020. gadā sasniedzot 8,8 % pieaugumu. Arī vidējā no jauna piešķirtā vecuma pensija Ventspilī ir augstākā – 653 EUR, ieņemot atkārtoti 1. vietu starp republikas pilsētām (pieaugums par 13 % attiecībā pret 2019. gadu). Šāda tendence, ka no jauna piešķirtā pensija Ventspilī pārsniedz Latvijā no jauna piešķirtās pensijas apjomu, saglabājas jau vairākus gadus.

Arī šobrīd notiek lielo komersantu piesaite Ventspils pilsētai atbalstot ražotņu celtniecību.

Jaunā Ventspils Augsto tehnoloģiju parka ēka Nr.7 ir iznomāta uzņēmumam “Hansamatrix”, kurš Ventspilī attīsta savu darbību jau 13 gadus. "HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Ražošanas telpās jau sākusies iekārtu uzstādīšana. Sākotnēji paredzēts, ka līdz ar jaunās ēkas atvēršanu, tiks radītas 30 jaunas darba vietas, bet 5 gadu laikā šis skaitlis varētu sasniegt līdz 100 darba vietām.

Lidostas industriālās zonas jaunākajā būvlaukumā Ganību ielā 103, par ražošanas ēkas nomu noslēgts līgums ar Baltkrievijas izcelsmes uzņēmumu “Ultraplast EU”, kas Ventspilī veidos polikarbonāta lokšņu ražotni. Uzņēmums sākuma stadijā plāno saražot 1 200 tonnu produkcijas gadā, bet pie pilnas jaudas – 5 000 tonnu produkcijas gadā. Saražoto produkciju plānots realizēt Eiropas tirgū. Iesākumā plānots radīt 10 jaunās darba vietas, bet, strādājot ar pilnu jaudu, 45-50 jaunas darba vietas.

2021. gadā tiek plānota Zinātnes un inovāciju centra atklāšana. Liela daļa no Zinātnes un inovāciju centra telpām tiks nodota komersantu - lielākoties informācijas tehnoloģiju jomā strādājošu uzņēmēju rīcībā. Jaunajā Zinātnes un inovāciju centrā plānots radīt aptuveni 120 jaunas darba vietas Ventspilī. Inovāciju centrā paredzētas nomas telpas jaunajiem uzņēmējiem ar 90 jaunām darbavietām, bet interešu izglītības jeb Zinātnes centrā būs ap 30 jaunām darba vietām.

Ventspilī veiksmīgi ir realizēts viens no vērienīgākajiem vecpilsētas projektiem, kurā tika atjaunotas un pārbūvētas divas ēkas Pils ielā 45 un 47 un atjaunota degradētā teritorija 1 527 m2 platībā. Ēkās tika izveidoti mūsdienīgi biroji informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumam, kuras nomās Latvijas IT uzņēmums SIA „TestDevLab”. Biroja nomnieks IT uzņēmums SIA „TestDevLab”, kas nodrošina 49 jaunas darba vietas informāciju un tehnoloģiju nozares darba tirgū Ventspilī. SIA „TestDevLab” ir strauji augošs uzņēmums, kas nodarbojas ar Informāciju tehnoloģiju produktu izstrādi, kā arī ar programmatūras kvalitātes nodrošināšanas pakalpojumu sniegšanu.

Dinamisko attīstību veicina arī pieejamu ražošanas telpu esamība. Šobrīd ir iespēja pieteikties uz jaunbūves – Ventspils Augsto tehnoloģiju parka ēkas Nr.6 – nomu. 6 400 m2 lielā ēka sastāv no 4 800 m2 plašām ražošanas telpām, biroja un palīgtelpu daļas.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Pilsēta 09.02.2021, 09:57:00

    Cik smieklīgi šo lasīt.
    Viens kaut ko kaut kur sāvā plānprātībā muld, bet pretī vesels bars attaisnojas un drukā vesus diplomdarbus.
    Pat bail iedomāties ko tie cilvēki vakaros dara kad paliek vienatnē ar sevi.

  • -3
    Pipars 09.02.2021, 11:28:09

    Normāli.
    Tā tam jābut,normāla diskusija ar skaitļiem un faktiem.
    Cerams ka VB pirms pašvaldību vēlēšanām rīkos labas un saturīgas priekvēlēšanu diskusijas t.s. apaļos galdus ar visiem sarakstu līderiem.

  • -8
    Latvija pāri visām! 09.02.2021, 10:00:59

    Kas tas tāds - Juris Orinskis?

  • -7
    Arnis Junge 09.02.2021, 15:10:17

    Gan jau kāds kārtējais A. Landmaņa un Kristovska pakalpiņš!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: