Ceturtdien, 15.decembrī 14.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks Dzidras Sondores grāmatas „Suitu dzīvesstāsti un ēdieni” atvēršanas svētki.

Suitiem piemīt neatkārtojams savdabīgums, viņus uzskata par stūrgalvīgākajiem un konservatīvākajiem Kurzemes iedzīvotājiem. Suitu identitātes apziņa ir dzīva un vitāla arī šodien.

Dzidras Sondores grāmatā „Suitu dzīvesstāsti un ēdieni” 22 suitu sievu stāstījumā tiek atklāti ļoti spēcīgu, mērķtiecīgu un izturīgu cilvēku likteņi gandrīz vesela gadsimta garumā. Daudzi likteņi ir līdzīgi, citi – ļoti atšķirīgi. Un varam tikai apbrīnot, kā ikviena grāmatas varone, saskaroties ar dažādiem dzīves līkločiem, nepadodas, neatkāpjas, bet saglabā suitu tradīcijas, dzimtas godu un lepni nes savu tautastērpu.

Dzīvesstāstiem piederīgas ir arī katras grāmatas varo­nes ēdienu receptes. Tās ir tik dažādas – suitenes cep sklandraušus un pīrāgus, gatavo leiti un sutina kāpostus, viņas pievieno savu mīlestību daudziem saldajiem ēdieniem un tortēm, neiztrūkstoši darina miestiņu, taču katra saimniece to dara savādāk, katra savā ēdienā ieliek no senčiem mantotās gudrības daļiņu.

Grāmata atklāj, vēsta, aicina līdzdzīvot un liek apjaust kat­ra cilvēka nozīmību savas zemes vēsturē.

Grāmatas atvēršanas svētkos Galvenajā bibliotēkā piedalīsies grāmatas autore Dzidra Sondore, grāmatas izdevēji, grāmatas varones no Alsungas, Gudeniekiem un Jūrkalnes. Skanēs suitu dziesmas.

Darbosies grāmatu galds. Aicināti visi interesenti!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: