Jau sešpadsmito reizi jūlija vidū radošajā projektā tiksies Latvijas Jauniešu pūtēju orķestra dalībnieki. Viņu paveikto varēs novērtēt arī ventspilnieki.

52 jaunie mūziķi no 27 mūzikas skolām un vidusskolām diriģentu Jāņa Puriņa un Arilda Andersena (Norvēģija) vadībā sagatavos koncertprogrammas un atskaņotu tās divos koncertos Latvijā. 21.jūlijā plkst. 22 Ventspilī izskanēs ”Nakts mūzika Rātslaukumā”, bet 24.jūlijā pūtēji uzstāsies Saulkrastos.

Programmā Riharda Vāgnera, Johana Sebastiana Baha, Mortona Gulda, Pētera Butāna, Imanta Kalniņa, Rona Nelsona, Skota Džoplina, Čarlija Čaplina, Prīta Pajusāra, Ota Kaska, Raimonda Paula mūzika un latviešu tautas dziesmu aranžējumi. No 22.līdz 23.jūlijam LJPO piedalīsies Starptautiskajā orķestru diriģentu, izpildītāju vasaras akadēmijā „Võsu Viis 11” Igaunijā un sniegs trīs koncertus. Projektu īsteno biedrība „Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris”, to atbalsta Ventspils un Daugavpils pilsētu, Rūjienas, Saulkrastu , Naukšēnu un Ozolnieku novadu pašvaldības un dalībnieku vecāki.

Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris izveidots 1996. gadā un darbojas pēc festivāla orķestra principa – īsā laikā apgūstot programmu un koncertējot vai piedaloties kādā pūtēju orķestru konkursā. LJPO vairākkārt ar panākumiem piedalījies konkursos Vācijā, Šveicē, Nīderlandē, Somijā, Austrijā un Krievijā.

Apkopojot statistiku, redzam, ka piecpadsmit gados orķestrī spēlējuši vairāk nekā 350 mūziķi, no kuriem daudzi jau ir profesionāļi: Māris Kuģis/ oboja, Anrijs Ivanovskis un Intars Grīnbergs/ fagots, Mareks Pinta, Jānis Tretjuks/ klarnete, Kārlis Vanags, Kristaps Golovackis, Dāvis Jurka, Kristīne Avota/ saksofons, Atvars Lakstīgala, Kalvis Etkins, Raitis Rozentāls, Artūrs Šults, Juris Mekšs /mežrags, Jānis Sirmais, Valdis Bizuns, Oskars Ozoliņš, Viktors Hrustaļovs/ trompete, Rūdolfs Kulbergs, Lauris Zvejnieks/ trombons, Andis Karelis/ eifonijs, Mārtiņš Miļevskis/ sitaminstrumenti. Daudzos gadījumos tieši LJPO vasaras projekti ir palīdzējuši izvēlēties mūziķa profesiju.

Šogad LJPO kā mācību orķestris piedalās kursu „Kolektīvās muzicēšanas specifika profesionālās ievirzes un profesionālo vidējo mūzikas izglītības programmu audzēkņu pūtēju orķestros” darba nodrošināšanā Rīgā un Ventspilī. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: