Ventspils muzejs šogad ielīgojas ļoti kārtīgi, sākot ar pamatiem un dažādi ar Jāņošanu un līgošanu notikumi risināsies visās muzeja mājās.

Piemēram, visu pirmsjāņu nedēļu, jau no 13.jūnija līdz 18.jūnijam Amatu mājā divreiz dienā plkst.10:00 un plkst.17:00 Ielīgošanai veltītas dažādas praktiskas tēmas piedāvā Zāļu sieva Līga Reitere. Viņas Ielīgošanā varēs uzzināt gan kā top siers, gan kā jāperas pirtī, gan skaidrāks taps līgodziesmu vārda spēks. (Vēlams iepriekš pieteikties pa tālr. 636 20174, 29855125).

Piejūras brīvdabas muzejs jau no 15.jūnija ir ziediem rotājies – Vējdzirnavās skatāma īrisu ziedu izstāde no Aigas Felš-Milbergas kolekcijas. Aptuveni 80 lielziedu īrisu šķirnes priecēs skatītājus no 15.līdz 19.jūnijam. Bet 19.jūnijā dienas vidū, plkst.13 varēs ielīgot kopā ar Sabiles amatierteātra izrādi pēc R.Blaumaņa Brīnumzālītes motīviem, kas tikusi pie smalka un gara nosaukuma- Īsa pamācība pamācība brīnumzālītes meklēšanā. Seno stāstu par krietno saimniekdēlu Viļņu Jāni un viņa asprātīgajiem līgavu testēšanas paņēmieniem Sabiles amatierteātrim palīdzēs izrādīt vokālais ansamblis Vērmelīte, Eiropas deju grupa Abava un mūziķis Vilnis Bumbiers (Sabile), kā arī ziņģētāji no Talsiem grupa Halo. Bagātīgā iestudējuma autore režisore Inga Krišāne.

Kad svētdiena laimīgi ielīgota, Vēstures otrdienā, 21.jūnijā plkst.17:30 Piejūras brīvdabas muzejā atkal var iegriezties uz dabas lekciju Praktiskās jāņuzāles, kur muzeja dārzniece Māra Skane stāstīs un rādīs kādas visas labas jāņuzāles aug muzeja teritorijā un kam vēl, izņemot vainagus un rotāšanu, tās izmantoja agrāk un var izmantot joprojām.

Savukārt Livonijas ordeņa pils visas garās un zaļās svētku dienas ir pieejama apmeklētājiem - 23.jūnijā no plkst.10 līdz 16, 24.jūnijā no 12 līdz 18, bet 25., 26.jūnijā jau no plkst.10 līdz 18iem. Pilī patlaban var apskatīt pastāvīgo ekspozīciju, divu glezniecības plenēru Agrīnais reālisms I un Agrīnais reālisms II autoru krāšņos Ventspils iespaidus. Komtura istabā, 2.stāvā izstāde, kas veltīta unikālam atradumam- senākajam līdz šim atrastajam darbarīkam Austrumbaltijā. No 14.jūnija apmeklētajiem tiek piedāvāta jauna vēsturisku materiālu izstāde 14.06.1941.- deportāciju pieminot, kurā sekots kādas Ventspils apkārtnes ģimenes deportācijas stāstam un lasāmi Ventspils un Ventspils novada deportēto iedzīvotāju saraksti. Pils izstāžu zālē vēl ir iespēja pastaigāties pa Pils ielu pirms 100 gadiem, iztēlojoties kādu brīnuma zālīti tieši tolaik Blaumaņa varoņi meklēja savos līdzgaitniekos un vai šis augs atrodams arī mūsdienās.

Ventspils muzejs vēl priecīgu līgošanu un gaida ciemos!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: