Režisors: Zaks Snaiders

Beidzot Zaks Snaiders uzņēmis Savu kino pēc Sava scenārija. Atšķirībā no Nelaiķu ausmas, 300 spartiešiem un Sargiem viņa jaunā filma Aizliegtais paņēmiens neaprobežojas ar pirmavotu, pateicoties kuram Zaks rada uz ekrāna ko vien vēlas. Vareni!

 

Aizliegtais paņēmiens vietām ir art house kino, samiksējoties ar grāvēju, drāmu un fantastiku. Filma tās vislabākajā nozīmē piedāvā farsu, kas piepildīta ar spilgtām krāsām, šaržu, drūmiem personāžiem, iespaidīgu saundtreku, alegorijām, nepateikšanu līdz galam un sarežģītiem sižeta pavērsieniem; visas nianses līdz galam neatklāšu.

 

Filmā attēlotu stāstu var interpretēt dažādi – domu gājiens un līdz zināmai robežai agresīvais vēstījums nežēlīgi sit skatītājiem pa galvu – tiek gan acīm, gan smadzenēm. Netradicionālā un, iespējams, bēdīgā filmas izskaņa ir kā šāviens galvā, nesniedzot atbildes uz virkni jautājumu. Vai tad nav aizliegtas paņēmiens?

 

Vienlaikus tā ir viena no vājākajām un spēcīgākajām filmas pusēm. Zaks ar savām metaforām liks nesagatavotam skatītājam aktīvi berzēt pakausi, plātīt rokas un izkliegt WTF?!, tādējādi novirzot no galvenā – lepnām dzīrēm acīm.

 

Savukārt filmas vizuālā daļa izpildīta visaugstākajā līmenī. Uz ekrāna var vērot tik iespaidīgus izklaides specefektus, ka jau filmas vidū, tāpat kā Aizliegtā paņēmiena varone, kas iebāzta garīgi atpalikušo slimnieku klīnikā, zaudē saikni ar reālo pasauli. Tiesa, līdz galam neatklātie personāži rada iespaidu, ka filmas hronometrāža tikusi būtiski apcirpta. Gaidām režisora versiju.

 

Atsevišķu uzslavu pelnījis filmas ievads – Zakam Snaideram izdevies radīt neparastu ievadsekvenci, paralēli skanot satriecoši iespaidīgam populārās kompozīcijas Sweet dreams rimeikam, ko izpilda galvenā aktrise Emīlija Brauninga.

 

Aizliegtajam paņēmienam gandrīz nekur nav iespējams piesieties, taču taisnības labad jāsaka, ka šī filma nav domāta visiem. Lai jūs neuzķeraties uz Aizliegtā paņēmiena iespaidīgajiem treileriem! Filma pilnīgi noteikti nav kārtējā popkultūras pārstāve, bet drīzāk drosmīgs šauri orientējošs eksperiments skatītājiem, kas alkst ieraudzīt ko jaunu!

 

Spriedums: Gabalvariants – viens vienīgs orgasms acīm un ausīm. Dekorācijas, specefekti un prātam neaptverams saundtreks – desmit balles!

 

Ko vēl var noskatīties, ja iepatikusies filma Aizliegtais paņēmiens: Slēgtā sala, Sargi, Sākums.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: