Ceturtdien plkst.18 Galvenajā bibliotēkā notiks dzejniekam Gunaram Saliņam (1924- 2010) veltīts pasākums „Mirkļi melnajā saulē”.

Gunars Saliņš ir viens no izcilākajiem XX gadsimta trimdas latviešu dzejniekiem. Piecdesmitajos gados viņškopā ar Linardu Taunu (1922–1963) kļuva par Ņujorkas latviešu rakstnieku un mākslinieku neformālā grupējuma “Elles ķēķis” nozīmīgākajiem pārstāvjiem. Saliņš latviešu lirikā atjaunojis A. Čaka tradīciju, saradodams to ar R.M. Rilkes, V. Majakovska, G. Apolinēra un F.G. Lorkas pasaules un poētisko realitāti, kuru pats nosaucis zīmīgā vārdā par orfejismu.

Viņš turpinājis 30. gadu lirikas prieku par dzīvības daudzveidības izpausmēm jebkurā veidā, tai skaitā arī erotiskajā. Simbolisku jēgu un vienlaikus reālistisku kolorītumu Saliņa dzejā iegūst viss ikdienišķais – bite, vīns, glāsts, pastaiga - nav svarīga telpa, bet ir svarīgi, kā šai telpā dzīvo atsevišķa cilvēka apdvēseļotās lietas, notikumi, parādības. Saliņa pasaulē ir vērojama spēja atgriezties dabas harmonijas idealizētā pasaulē, kurā dominē prieks par šīs pasaules krāšņumu un vitalitāti, tiecoties atklāt un apliecināt pilnīgi visas pasaules lielo misteriozo būtību kopsaistību un jēgu.

Gunars Saliņš dzimis 1924. gada 21. aprīlī Dobelē, beidzis Jelgavas skolotāju institūtu un devies bēgļu gaitās uz Vāciju, bet 1950. gadā izceļojis uz ASV un apmeties Ņūdžersijā, kur pēc maģistra grāda iegūšanas no 1955. līdz 1996. gadam strādājis par profesoru Unionas koledžā. Saņēmis Pasaules brīvo latviešu Kultūras fonda balvu (1968, 1980, 2008), Zinaīdas Lazdas balvu (1982) un Triju Zvaigžņu ordeni (2000), Latvijas Rakstnieku savienības "Literatūras gada balvu 2006" par mūža ieguldījumu latviešu literatūrā.

Pasākumā piedalīsies aktieris un režisors Uģis Brikmanis, tiks demonstrēti fragmenti no dokumentālās filmas par sešiem latviešu dzejniekiem trimdā „Pasaules nepasaule. Dokumentālā dziesma”(rež. Ināra Kolmane). Pasākumu vadīs literatūrzinātniece Andra Konste.

 

„Naktī sauli

nevar atšķirt no tumsas,”

sacīju viņai.

„Ar acīm nē,” tā man atbildēja,

„bet lūko ar rokām, ar lūpām.”

Ieeja uz pasākumu bez maksas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: