Šodien Ventspilī startēs Latvijas Basketbola līgas finālsērija – BK Ventspils par devīto titulu cīnīsies ar VEF komandu, kuras rēķina augstāka kaluma godalgu nav.

Sezonas gaitā labāk savstarpējās cīņās klājies VEFspēlētājiem, kuriem arī regulārā čempionāta izskaņā izdevās ielēkt otrajā vietā un izvairīties no spēlēšanas ceturtdaļfinālā. Toties pusfinālā rīdziniekiem nācās pasvīst krietni smagāk, nekā ventspilniekiem. BK Ventspils trīs piegājienos bez lielām grūtībām apspēlēja Baronu/O!Karti, kamēr VEF cīņā ar liepājniekiem uzvarēja 3:1, krietni pamocoties trijās no četrām spēlēm.

Viens no iemesliem, kāpēc rīdziniekiem klājās tik smagi (lielākā intriga tika solīta ventspilnieku un baronu mačos), bija saspēles vadītāja Trevora Hjūza prombūtne – viņš nespēlēja savainojuma dēļ. Finālā amerikānis jau būšot gatavs spēlēt, bet basketbola eksperts Valdis Valters jau paspējis paziņot, ka pretējā gadījumā VEF pret Ventspili neesot nekādu cerību.

Nav šaubu, ka pārliecinošais sniegums pusfināla krietni uzlabojis ventspilnieku noskaņojumu, jo komanda parādīja, ka var saņemties, ja grib un var arī rādīt pavisam labu basketbolu. Vairākums basketbola cienītāju gan prognozē VEF uzvaru un gandrīz vai vieglu pastaigu. Pēc lieliskajām spēlēm BBL finālā rīdzinieki, protams, tiek uzskatīti par fināla favorītiem, bet ventspilniekiem šīs prognozes apgāzt jāsāk jau pirmajā mačā.

Statistika liecina, ka 16 gadījumos no 19 par čempionu kļuvusi komanda, kas uzvarējusi pirmajā mačā. Jāatgādina gan, ka LBL pirmsākumos sērija sāktos ar diviem mačiem Ventspilī, kuriem sekoti divi Rīgā. Tagad spēļu vieta mainās ik pēc mača, tāpēc sava laukuma priekšrocību zaudēšana var būt sevišķi sāpīga – zaudējot savā laukumā, ventspilnieki riskētu Ventspilī atgriezties jau ar 0:2...

BK Ventspils prezidents Aivars Lembergs prognozē, ka šajā finālsērijā iespējams viss ventspilnieki var uzvarēt ar 4:0, bet var arī zaudēt ar tādu pašu rezultātu: «Mums ir ļoti labi nokomplektēta komanda, iespējams, pat spēcīgākā kluba vēsturē. Tomēr mēs nevaram runāt par komandas pašaizliedzīgu spēli, kad katrs spēlētājs cīnās ar 110% atdevi. Ja spēlētāji un treneri spēs mobilizēties, tad, protams, varam uzvarēt finālsērijā un iegūt zelta medaļas. Nevar spēlēt tā, ka viena ceturtdaļa ir laba, bet nākošajā darbojamies ar rezervi; ja būs šāda attieksme, uzvarēt būs ļoti problemātiski. Šajā sērijā grūti kaut ko prognozēt, jo rezultāts var būt gan izcils, gan skumjš. Daudz būs atkarīgs no komandas līderu snieguma kā sevi parādīs Jānis Strēlnieks, Brendons Hanters, Rašads Andersons un Vejinmi Efedžuku. Ir tāds teicienssliktam vadītājam ir slikti padotie. (Smaida.) Trenerim Guntim Endzelim dota iespēja sevi pierādītja uzvarēsim būs ļoti labi, ja zaudēsim,neko nepārmetīsim.»

Komandas uzbrucējs Artūrs Bērziņš uzsvēra, ka ventspilniekiem ir mājas spēļu priekšrocība, kas jāizmanto: «Uzskatu, ka liels pluss mums ir sava laukuma priekšrocības, kas noteikti jāizmanto. Domāju, ka arī sērijā izcīnīsim uzvaru,citādi nemaz nedrīkst domāt un noskaņoties. Pēc pusfināla spēlēm bija neliels pārtraukums, kurā varējām nedaudz atpūsties un uzkrāt spēkus. Šajā laikā vairāk piestrādājām tieši pie spēles aizsardzībā, kas iepriekšējos mačos bija mūsu trūkums. Katrā ziņā, mums jāspēlē sava spēle, tad visam vajadzētu būt kārtībā. Jāskatās vispirms uz savām kļūdām, tikai tad uz pretinieka vājajām vietām. Ja izdosies apturēt viņu līderus ar Kristapu Janičenoku priekšgalā, uzvaras nekur nepaliks.» 

Pirmajā LBL finālsērijas spēlē svarīgi būs ne tikai tas, kā noskaņojušies būs basketbolisti, bet arī uz ko būs spējīgi līdzjutēji. Tiešām jācer, ka šoreiz to skaits būs lielāks, nekā vidēji ierasts redzēt šajā sezonā, bet, pats galvenais, ka viņi būs arī skaļi. Ventspilnieki jau ne reizi vien pierādījuši, ka kopīgiem spēkiem var sasniegt augstas virsotnes, kāpēc lai tā nebūtu arī šoreiz?

Kopējiem spēkiem cīņu par LBL čempionu titulu sāksies svētdien, pulksten 17.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: