Kopā ar Spānijas pilsētas Valensijas operas teātra skatītājiem arī ventspilnieki varēs baudīt izcilo Žorža Bizē operas Karmena izrādi.

Tiešraide Jūras vārtos tiks translēta no Palau de les Arts Reina Sofia, titullomu izpildīs izcilā latviešu operdziedātāja Elīna Garanča, bet Mikaeles lomu – latviešu izcelsmes operdiedātāja Marina Rebeka.  

Izrādes Karmena translāciju 18. jūnijā plkst. 21 Jūras vārtos apmeklētāji varēs noskatīties bez maksas. Interesenti aicināti saņemt ieejas kartes, kas ļaus izvēlēties ērtākās sēdvietas zālē vai balkonā. Pirms izrādes sākuma runās muzikologs Mikus Čeze.

«Ventspilī operas izrādes tiešraide notiek pirmo reizi,» stāsta SIA Kurzemes filharmonija producente Iveta Ērkšķe. «Turklāt, iesaistoties šajā projektā, sagatavots  reklāmas materiāls par Ventspili, ko demonstrēs visās operas izrādes tiešraides vietās.» Projekta veidotāji apliecinājuši, ka izrādes translācijai Latvijā pieteikušās arī Salaspils un Rīga, taču Ventspils to izdarījusi pirmā.

Ventspils Mūzikas vidusskolas voklālās nodaļas pedagogs, bijušais operas solists Aivars Krancmanis atzīst, ka operas izrādes translācija Ventspilī būs kolosāls notikums: «Izrāde noteikti jāredz, jo ne visiem ir izdevība apmeklēt operas izrādes klātienē. Turklāt Jūras vārtu tehniskās iespējs ir augstā līmeni, kas skatītājiem spēj garantēt klātbūtnes efektu. Noteikti mudināšu savus audzēkņus apmeklēt šo izrādi.» Teikto apliecina rosība mūziķu vidū – daudzi jau izņēmuši ieejas kartes, lai baudīti izcilo izrādi.

Iveta Ērkšķe apliecina, ka Jūras vārti gatavi uzņemt pēc iespējas lielāku interesentu pulku, nepieciešamības gadījumā zālē izvietojot papildus sēdvietas. Projektors, kas teātra namā Jūras vārti iegādāts šī gada pavasarī un tiks izmantots operas izrādes demonstrēšanā, jau izmēģināts kinolektorijā, rādot filmu par kori Kamēr - Pasaules skaņa.

Ievērojamu operas un baleta izrāžu translācijas un ierakstu demonstrējumi uz lielajiem ekrāniem Latvijā notiek jau otro sezonu. Pasaulē neklātienes izrādes praktizē gadiem, pierādot, ka šādā veidā izcilie mākslas darbi kļūst pieejami ne tikai saujiņai izredzēto, bet arī plašām iedzīvotāju masām. Operas tiešraide Jūras vārtos notiek, īstenojot projektu 23010. gads – Eiropas gads cīņai pret nabadzību un sociālo izstumtību, dienas Viva Europa 2010 laikā.

Pērn, īstenojot līdzīgu projektu, notika Vāgnera operas Valkīra translācija uz deviņām Eiropas pilsētām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: