Šodien plkst. 14.00 Jāņu ielīgošanas brīvdabas izrāde Viš un Tas un Nelabais Piejūras brīvdabas muzeja Lībiešu sētā.

Piejūras brīvdabas muzeja brīvdabas izrāžu draugi tiek aicināti uz amatierteātra Ugāles Drāma iestudējumu Viš un Tas un Nelabais (rež.Inguna Emke), kas veidots kā variācija par Rūdolfa Blaumaņa pasaku Velniņi.

Vienu no nozīmīgajiem Ugāles Drāmas iestudējuma tēliem atveido Ugāles ērģeļbūves darbnīcas vadītājs un Ugāles ev. luteriskās draudzes mācītājs Jānis Kalniņš, turklāt, tēls ir īsts antonīms mācītāja amatam, jo iestudējumā mācītājs pārtaps Burvja jeb Velna aģenta Zemes virsū tēlā.

„Šis burvis bija ļoti smalks un valkāja, kā katrs «īsts» latviešu mākslinieks, trīs uzvārdus, proti, viņš būra zem Brudul-Bubulniek-Akākstoņa vārda. Bruduli viņš bija mantojis. Bubulnieku viņam bija dāvinājuši draugi, un Akākstoni viņš par lētu naudu Kurzemē bija pircis.”(R.Blaumanis, Velniņi.)       

Jautāts, kā mācītāja misija saskan ar šo lomu, un, kā draudze reaģēja uz viņa jauno nodarbi, Jānis Kalniņš atbildēja: „Par ko tik cilvēku nevar nosodīt! Kad tikko atnācu kalpot uz Ugāles baznīcu, mani nosodīja, ka esmu par jaunu un neesmu pietiekami resns! Bet lugas ideju, ko gribējām paust, lielākā daļa saprata pareizi. Man personīgi bija svarīgi pateikt, ka pasaule ir tā elle. Kā velniņi lugas beigās saka,: „Kas pasaulē prot labi iekārtoties, tas labi dzīvo.” Šajā teikumā bija ietverts viss vēstījums.”

Pirmoreiz Piejūras brīvdabas muzejā brīvdabas izrāde notiks nevis uz skatuves, bet gan īstā sētā, šoreiz Lībiešu, tālab skatītājiem ieteikums nekavēt izrādes sākumu, jo sēdvietu skaits ir ierobežots, bet stāvēt gan varēs vairākās vietās vienlaicīgi.

Lai arī lugas vēstījums ir gana nopietns, pati muzikālā 45 min.garā izrāde nedraud ar drāmas smagumu, jo kāda nopietnība iespējama vasaras vakarā, zaļā muzejā, kad apkārt smaržo puķes un sirsnīgi sīc odi. Jauku ielīgošanu!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: