Filmu vērtē kinogardēdis Savva Matvejevs.

Režisors: Breds Andersons

Detroitā vērojams aptumsums, un absolūti lielākā daļa cilvēku vienkārši pazūd, pēc sevis atstājot vien apģērbu kaudzīti, mobilo tālruni un citas lietas. Tikai (ne)laimīgas sagadīšanās pēc izdzīvo vien daži cilvēki, kuri pavisam drīz saprot, ka iedzīvotāju mistiskās pazušanas iemesls slēpjas noslēpumainajās tumšajās ēnās, kas nežēlīgi aprij visu dzīvo. Vienīgais veids, kā cīnīties ar nezināmo spēku, ir gaisma. Kamēr tev ir lukturītis, tu esi dzīvotājs!

Filmas sākums izvēršas pietiekami intriģējošs un spraigs. Skumji, bet tālāk filmā parādās mūsdienu šausmu filmu stereotipi un šabloni: stūrgalvīgs galvenais varonis, histēriska sieviete, apnicīgs bērns, liekot zem sitiena galveno varoņu atveidotājus. Jāsaka, ka galvenos varoņus nemaz nav žēl, jo, zinot mūsdienu Holivudas šausmu filmu likumus, izdzīvojušie sarunājas ne par ko un neatlaidīgi atsakās sadarboties, lai arī visapkārt valda apokalipse. Ar motivāciju un saprašanu filmas varoņiem arī tā pašvaki – slēpjoties no baismīgajām ēnām, zinot, ka vienīgais izdzīvošanas ierocis ir gaisma, varoņi burtiski trīc par katru lukturīti un nez kāpēc pilnīgi nevēlas izmantot uguni kā gaismas avotu.

Filmas tehniskais izpildījums ir salīdzinoši labs. Tumšās ēnas lieliski saspēlējas ar skatītāja iztēli un saprotamas mūzikas trūkums vēl vairāk pastiprina diskomforta sajūtu. Diemžēl filma pelnījusi uzslavas ja nu vienīgi vizuālo komponentu dēļ.

Režisora vēlme uzņemt filmu, pēc kuras noskatīšanās skatītājs meklētu atbildi uz jautājumu – kas veicinājis šo apokalipsi –, ar lielu blīkšķi ir izgāzusies. Kaut kādu nepateikšanu līdz galam filmās parasti atbalstām, tādēļ nav izturams, kad atbildes tiek pasniegtas uz šķīvīša. Šajā gadījumā autori dāsni baro skatītājus ar dažnedažādiem mājieniem un špikeriem, sajaucot visu vienā kaudzē, kas nelabi ož. Iznākušais vinegrets rada pamatīgu sāta sajūtu, kas diemžēl velk uz miegu.

Spriedums: Vāji. Uzslavas pelnījuši ja nu vienīgi kvalitatīvi vizuālie komponenti. Kā alternatīvu iesakām noskatīties Fantomus, Tumsu vai Spoguļus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: