Neveiksmes un apstākļu sakritība liedza mūsu motobraucējiem cīnīties par augstākajām vietām Eiropas čempionāta pirmā posma sacensības motokrosā, kas notika Krievijā, trasē Orļonok.

Eiropas čempionātā motokrosā spēcīgajā MX Open klasē startē divi mūsu braucēji: Toms Macuks (Rodeo) un Niks Apfelbaums (MX Sumata). Pirmā posma sacīkstes notika kalnainajā un dubļainajā trasē Orļonok (Krievija), kas bija sagatavota visaugstākajā līmenī. Nelabvēlīgie laika apstākļi bija īsts pārbaudījums braucējiem, jo prasīja augstu fizisko sagatavotību, morālo noturību un veiksmi.

Pirmajā braucienā izcils starts padevās Nikam Apfelbaumam – viņš trasē aizbrauca kā pirmais. Ne tik labi veicās otram mūsu pārstāvim – Tomam Macukam –, kas savas pozīcijas uzlaboja brauciena laikā. Apfelbauma sīvākais konkurents brauciena laikā bija Baltkrievijas spēcīgākais sportists Jevgēnijs Teļeckis. Abi braucēji vairākas reizes atradās līderpozīcijās, bet finišā veiksmīgāks izrādījās baltkrievs. Macuks brauciena laikā spēja pacelties līdz pat ceturtajai vietai, tomēr četrus apļus pirms finiša viņam gadījās ķibele, līdz ar to brauciens bija beidzies. Macuks riskēja, mēģināja apdzīt konkurentu ne pa iebraukto špūri, kā rezultātā iebrauca dziļā peļķē, no kuras netika ārā. Tā kā Macuks bija veicis vairāk nekā 75% distances, tad pēc pirmā brauciena viņš ieguva 16. vietu kopvērtējumā, bet Apfelbaumam tika sudrabs.

Pirms otrā brauciena bija pamatotas cerības, ka divu braucienu summā uz goda pjedestāla varētu tikt Apfelbaums, taču tad viss sagriezās kājām gaisā. Visatbildīgākajā brīdī – tieši pirms starta – Nika motociklam nolūza kurbulis. Ar mehāniķu palīdzību tomēr izdevās motociklu piedarbināt, bet trasē viņam nācās doties kā pēdējam. Vēlme pēc iespējas ātrāk atgūt zaudēto piespieda Niku divreiz kļūdīties, kā rezultātā divi kritieni un 22. vieta finišā. Neveicās arī Macukam, kas stabili turējās labāko desmitniekā, līdz viņa kāju sarāva krampji, kādēļ nācās veikt piespiedu apstāšanos. Finišu Toms sasniedza septiņpadsmitais, un tas deva arī četrus vērtīgus punktus kopvērtējumā.

Ar izcīnītajiem 22 punktiem Apfelbaums ieguva desmito vietu kopvērtējumā, kas nebūt nav peļams rezultāts. Uzvaru abos braucienos un posmā izcīnīja Teļeckis.

Niks Apfelbaums ir apmierināts ar savu pirmo startu. «Lai cīnītos par augstākajām vietām, nepieciešama stabilitāte, laba fiziskā sagatavotība un, protams, arī veiksme. Pirmais brauciens deva man pārliecību, ka varu cīnīties ne tikai par labāko trijnieku, bet arī par uzvaru visā čempionātā. Fiziski jūtos labi, un man nav problēmu, nepieciešams tikai sakārtot domas un iegūt stabilitāti. Pēc pirmā posma mačiem esmu izdarījis vajadzīgos secinājumus un tagad zinu lietas, pie kurām vajag piestrādāt, lai rezultāts būtu vēl labāks.»

Rodeo direktors Arvis Sanders uzsver, ka pirmā posma mači braucējiem bija īsta nervu pārbaude. «Tik smagā un dubļainā trasē grūti kaut ko prognozēt. Jaunajiem braucējiem, kam vēl nav tik lielas pieredzes, pēc katras neveiksmes vai kritiena spriedze un stress tikai palielinās, kas vēlāk atspoguļojas arī viņu pieļautajās kļūdās. Macukam šis ir pirmais gads Eiropas čempionātā, tāpēc vēl jāpierod pie šiem apstākļiem, jākrāj pieredze, tad būs arī rezultāti. Domāju, ka Tomam daudz traucēja uztraukums, kas atsevišķās situācijās liedza pieņemt ne tos pareizākos lēmumus. Katrā ziņā secinājumi ir izdarīti, un esam gatavi otrā posma mačiem.» Eiropas čempionāta otrā posma sacensības notiks jau šīs nedēļas nogalē Rumānijā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: