Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, franču flautists Vensāns Likā un Eiropā slavu guvušais diriģents Aivis Greters aicina uz īpašu pavasara koncertu – koncertzālē Latvija 22. martā izskanēs Bēthovena Heroiskā simfonija un Mocarta flautas koncerts.

Sagaidot koncertzāles Latvija piecu gadu jubileju, koncertu sērijā izskanēs krāšņa programma ar pārdrošu ideju un jaunības enerģijas caurstrāvotiem opusiem. Tāds ir gan operiska melodisma cauraustais Volfganga Amadeja Mocarta Otrais flautas koncerts, gan uz klasicisma un romantisma sliekšņa tapusī par Bēthovena Trešā simfonija, kuras skaņurakstos iedvesmu jaundarbam smēlies viens no spilgtākajiem latviešu jaunajiem talantiem – kormūzikas lietpratēja slavu iemantojušais mūslaiku romantiķis Jēkabs Jančevskis. Koncerta solists Vensāns Likā ir viens no vadošajiem Francijas flautistiem. Viņš ir slavens kā orķestra mūziķis un solomākslinieks, uzstājies kā solists ar orķestriem Francijā un starptautiskā mērogā. Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga aizrautīgi turpina izzināt baroka un Vīnes klasicisma muzikālo mantojumu, arvien saviem klausītājiem aktualizē Jaunās Vīnes skolas un citu muzikālo strāvojumu un stilu virzienus, kā arī meklē spilgtas izpausmes mūsdienu mūzikas pasaulē. Jaunatklājēja prieks un neatturama vēlme palūkoties aiz notikumu horizonta raksturo kamerorķestri Sinfonietta Rīga.

Starptautiski spožo karjeru uzsākušais Latvijas jaunās paaudzes diriģents Aivis Greters uzstājas ar labākajiem Eiropas orķestriem un no 2024./2025. gada sezonas būs Gēteborgas opernama galvenais viesdiriģents. Sarunā ar Ventas Balsi diriģents Aivis Greters atklāj koncerta spilgtākās iezīmes, kas sagaida skatītājus. Viņaprāt, viens no koncerta īpašajiem notikumiem ir Jēkaba Jančevska jaundarba Trīs Bēthovena citāti pasaules pirmatskaņojums. «Koncertzāles Latvija apmeklētājus sagaida spilgts un emocionālas un spēcīgas enerģijas piepildīts koncerts,» pārliecināts Greters. Diriģents pastāsta, ka Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga jau iepriekš ir piedāvājis pretnostatīt ļoti pazīstamus klasiskus mūzikas šedevrus, kas sevi ir pierādījuši, piemēram, kā Ludviga van Bēthovena Trešā simfonija, kādam jaundarbam, mūsdienu mūzikai. «Mūsu gadījumā ir šī brīnišķīgā izdošanās, radot saikni starp mūsdienu cilvēku ar skatījumu uz klasisko laiku, kurā dzīvoja Volfgangs Amadejs Mocarts un Ludvigs van Bēthovens. Jēkabs Jančevskis ir iedvesmojies ne tikai no šo izcilo komponistu darbiem, bet arī inteliģenti piegājis sava skaņdarba radīšanai, aizgūstot citātus no Bēthovena mūzikas, ko varēs dzirdēt koncertā, tāpat daudz iedvesmojies arī no Bēthovena vēstulēm, dzīves pieredzes, no traģiskās puses, kas skārusi izcilā komponista veselību, līdz ar to arī ļoti ietekmējusi viņa mūziku,» stāsta diriģents. Jēkabs Jančevskis savu jaundarbu Trīs Bēthovena citāti sarakstījis trīs daļās, katra no tām iezīmē kādu Bēthovena dzīves šķautni, katrai no daļām tiek piešķirts kāds citāts, ko Jančevskis ir izvēlējies no Bēthovena paša rakstītā vēstulēs, kuras sūtījis saviem draugiem. «Klausītāju tas varētu uzrunāt,» saka diriģents.

Jauno komponistu jaunradītā mūzika – tas vienmēr ir īpašs notikums, pārliecināts Aivis Greters. «Jēkabs Jančevskis šobrīd spilgti pārstāv savas jomas jaunos mūziķus. Koncerta apmeklētājs noteikti būs ieguvējs, ja atnāks. Turklāt vēl lielāks ieguvējs viņš būs tad, ja atnāks uz koncertu nedaudz sagatavojies, noskaņojoties koncerta repertuāram. Arī bez īpašas sagatavošanās koncerts sola jaunus piedzīvojumus. Ir jāatver sava sirds un prāts mūzikai,» uzskata Greters. Diriģents labprāt uzstājas reģionālajās koncertzāles. Koncertzāle Latvija visus mūziķus vienmēr sagaida viesmīlīgi un profesionāli. «Koncertzālē Latvija man sniedz attīstītas koncertzāles sajūtu – piedāvātais tehniskais nodrošinājums ir augstā līmenī. Mākslinieki jūtas ļoti novērtēti, pretim sniedzot augstas kvalitātes uzstāšanos,» uzsver diriģents. Koncertu organizē SIA Kurzemes filharmonija ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: