Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē pirmo reizi tika pasniegta Latvijas “Kormūzikas balva” – vienīgais apbalvojums Latvijā, kura mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē –, un nominācijā “Gada kora vadītājs” balvu saņēma “Kurzemes filharmonijas” jauktā kora “Ventspils” diriģents Aigars Meri.

Nominācijā “Gada kora vadītājs” uz balvu pretendēja 23 diriģenti, starp kuriem bija ne tikai Aigars Meri, bet arī Ventspils sieviešu kora “Venda” vadītājas Anitra Niedre un Rudīte Tālberga. Pirmā balva šajā nominācijā tika pasniegta Meri, kurš ir ne tikai jaukā kora “Ventspils” un Ventspils kamerorķestra vadītājs, bet ir arī Ventspils valstspilsētas un Ventspils novada virsdiriģents, kā arī vada Latvijas Nacionālās operas kori un Jelgavas kamerorķestri.

“Kas gan ir kora vadītājs, diriģents bez sava kora, bez sava instrumenta? Tieši tāpēc vissirsnīgākais paldies visiem tiem koriem, visiem orķestriem, ar kuriem man ikdienā ir radoša sadarbība. Īpašs sveiciens jauktajam korim “Ventspils”, manai labajai un kreisajai rokai, manai labajai un kreisajai smadzeņu puslodei vienlaicīgi – Astrai Plostniecei. Saviem abiem orķestriem un savam ilggadējam cīņu biedram ne tikai mūzikas, bet arī drāmas jomā – Latvijas Nacionālās operas korim. Paldies žūrijai, kas ievēroja un novērtēja un visiem, visiem, visiem,” pēc balvas saņemšanas sacīja Meri, neslēpjot patīkamo saviļņojumu.

Balvu Aigaram Meri pasniedza Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Pretendentus vērtēja žūrija piecu nozares profesionāļu sastāvā - diriģenti Andris Veismanis, Ainārs Rubiķis, Jānis Ozols, muzikologs Orests Silabriedis un komponiste Selga Mence.

Aigars Meri aizvadītajā vasarā debitēja Dziesmu un deju svētkos kā kopkora virsdiriģents, bet ar jaukto kori “Ventspils” ieguva 3. vietu Dziesmusvētku koru karos. Kopā ar šo kolektīvu ik gadu tiek veidotas dažādu žanru orģinālprogrammas, kā arī kopprojekti ar Latvijā atzītiem māksliniekiem, Ventspils Kamerorķestri un Ventspils bigbendu, kas bagātina kora repertuāru, muzikālo izpildījumu un priecē klausītājus. Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 2023. gadā Meri piešķīra balvu par nozīmīgu ieguldījumu kultūras mantojuma vērtību kopšanā Ventspilī un Latvijā.

Nominācijā "Gada koris" balvu saņēma Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācijas "Ave sol" jauniešu koris "Kamēr…", mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis, diriģents Patriks Kārlis Stepe.

Nominācijā "Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums ārpus Rīgas" balvu saņēma muzikālā īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied".

Nominācijā "Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums Rīgā" balvu saņēma koncerts "Citāds citāts. Balsis x Sigma".

Nominācijā "Gada jaunrade kormūzikā" balvu saņēma Jēkabs Bernāts. 2023. gada izskaņā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas 3. kursa students Jēkabs Bernāts 18. novembrī Viļņā 3. starptautiskajā Eduardas Balsys jauno komponistu konkursā ieguvis 1. vietu un papildu – arī Skatītāju simpātiju balvu.

Nominācijā "Pārsteigums kormūzikā" balvu saņēma Limbažu novada Liepupes pagasta jauktais koris "Pernigele", mākslinieciskā vadītāja Arta Zunde, diriģente Katrīna Žibala, kormeistare Samanta Bernāte-Dzene.

Nominācijā "Gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā" balvu saņēma Mākslu izglītības kompetences centrs "Nacionālā mākslu vidusskola" – Rīgas Doma kora skola.

Nominācijā "Gada ieraksts" balvu saņem Latvijas Radio kora ieraksts "Lūcija Garūta. Ābele".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: