Novērtējot tautas apbrīnojamo spēku, ar kādu tā 1991. gada janvārī stājās pretī militāriem uzbrukumiem, lai nosargātu pavisam nesen atgūto Latvijas brīvību un neatkarību, arī šogad Ventspilī un novadā norisinās barikāžu laika atceres pasākumi.

Ceturtdien, 18. janvārī, plkst. 15 uz barikāžu laika stāstu pēcpusdienu gan tos, kuri paši pieredzējuši barikādes, gan tos, kuri vēlas dzirdēt stāstus par tā laika notikumiem, aicina Gāliņciema bibliotēka. Pasākuma pirmā daļa norisināsies Gāliņciema bibliotēkas terasē pie ugunskura, baudot siltu tēju, lai modinātu dalībniekos tā laika sajūtas, bet vēlāk turpināsies bibliotēkas pasākumu zālē. Gāliņciema bibliotēkā stāstniecības pasākumi notiek katru mēnesi, un janvāra pasākuma tēma zīmīgi izvēlēta barikāžu piemiņai.

Piektdien, 19. janvārī, plkst. 18 barikāžu atceres pasākums notiks Puzes kultūras namā.

Savukārt sestdien, 20. janvārī, plkst. 17 visi aicināti pie ugunskura Ventspils tirgū, kur pie siltas tējas raisīsies atmiņas par barikādēs piedzīvoto un notiks sadziedāšanās kopā ar akordeonistu Kasparu Petmani. Pasākumā notiks arī svinīgā zvēresta došanas ceremonija – Zemessardzes 46. kājnieku bataljonā uzņems jaunos zemessargus. Kopā ar zemessargiem ikviens, kurš to vēlēsies, varēs gatavot ierakumu sveces Ukrainas aizstāvjiem.

Novadā sestdien barikāžu atceres pasākumi norisināsies trīs pagastos – plkst. 14 Piltenes kultūras namā; plkst. 17 Ugāles tirgus laukumā un plkst. 18 Usmas pludmalē, kur piedalīsies arī Ugāles vidusskolas jaunsargi.

Visbeidzot, svētdien, 21. janvārī, plkst. 18 barikāžu laiku atcerēsies Tārgales lībiešu sētā.

Tematisku nodarbību Barikāžu ugunskuri skolēniem piedāvā Bērnu bibliotēka. Šonedēļ uzņemtas divas skolēnu grupas. Vecākā bibliotekāre Inese Ozola, kura vada nodarbības, aicina – klases uz nodarbību vēl var droši pieteikties, zvanot pa tālruni 636 27361. Bērnu bibliotēkā apskatāma arī literatūras izstāde par barikāžu laiku.

1991. gada barikādes notika no 13. līdz 27. janvārim. Neatkarības pretinieki negribēja samierināties ar Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, un 1991. gada janvārī PSRS sāka uzbrukumu neatkarības piekritējiem Lietuvā un Latvijā. Situācija saasinājās līdz ar 13. janvāra notikumiem Viļņā, kad padomju armija ar spēku vērsās pret civiliedzīvotājiem. Sadursmēs Lietuvas galvaspilsētā nogalināja 14 un ievainoja vairākus simtus iedzīvotāju.

Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns ar radio starpniecību aicināja doties sargāt svarīgus objektus, un iedzīvotāji sāka veidot barikādes, ar smago lauksaimniecības un celtniecības tehniku bloķēja pieeju nozīmīgiem objektiem. Latvijas Tautas fronte bija izvēlējusies nevardarbīgas pretošanās stratēģiju. Barikādes sargāja neapbruņoti civiliedzīvotāji. Barikāžu izveidošanā iesaistījās cilvēki no visas Latvijas, tostarp no Ventspils un Ventspils rajona.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    +Arājs 1488/2 17.01.2024, 15:01:59

    Vai nevajadzētu painteresēties,kur barikāžu laikā bija patreizējais Ventspils domes deputāts Lembergs?
    Un vai nevarētu būt tā,ka viņam piešķirtā Barikāžu piemiņas zīme īstenībā ir nepelnīta un būtu anulējama?

  • 0
    Elviss22 18.01.2024, 15:57:07

    Viņš pat Latvijā nebija un kādēļ viņam Barikāžu piemiņas zīme, nesaprotu.

  • 0
    mernigors 18.01.2024, 17:41:41

    Biju barikādēs. Kā uzskatu - pārāk īsu laiku, lai pieteiktos piemiņas zīmei. Tie, kas bija ar mani, pieteicās un saņēma. Otrs iemesls, kādēļ nepieteicos, bija tas ka šo procesu "prihvatizēja" pareizā viedokļa monopolisti un apšaubāmas personības. Biju brīvs un esmu. Neesmu nevienam parādā. Un nodoklīti gan jau kaut kā samaksāšu.

  • -3
    ventspilnieks 36,7 19.01.2024, 11:17:37

    Tas, bez šaubām, ir sviests. Nebiju barikādēs, jo man bija pieredze un atbilstoša kvalifikācija palikt šeit un uzraudzīt ostai un pilsētai svarīgus stratēģiskus objektus.
    Variet iztēloties sovoku laiku strādnieku, ko viņi mīlēja darba laikā darīt un ko viņi darīja nedēļu Rīgā, no striķa norāvušies :D

  • 0
    tchi bors 20.01.2024, 11:31:58

    ... toreiz, barikades Rigaa, man bija liels prieks redzet Ventspils muzikas koledzhas pasniedzejus un studentus

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: