Jau no 2. janvāra iespējams iegādāties biļetes uz vairākām ziemas un pavasara viesizrādēm teātra namā “Jūras vārti”, kurās būs iespējams skatīt M. Čehova Rīgas Krievu teātra, Dailes teātra, Liepājas teātra un Valmieras drāmas teātra iestudējumus.

Piektdien, 26. janvārī plkst. 19.00 teātra namā “Jūras vārti” būs skatāma M. Čehova Rīgas Krievu teātra izrāde “Kankuna”. Žordi Galserāna luga ir asa, spilgta un spēcīga, pilna ar dzēlīgu humoru un caururbjošiem novērojumiem attiecībā uz cilvēka dabu. Meksikā, Maiju Rivjēras krastā, atrodas Kankuna – pagājušā gadsimta 70. gados tikai zvejnieku ciemats, bet šodien jau viens no labākajiem kūrortiem pasaulē ar brīnumainu klimatu un servisu. Lugas centrā ir divi laulātie pāri – Reme un Visente, Laura un Pablo. Viņi ir pazīstami veselu mūžību, labi saprotas un katru gadu ceļo kopā. Tas vienmēr ir piedzīvojums, bet diezin vai kaut viens no četriem varēja iedomāties, pie kā novedīs sentimentālais tosts un saviļņotās Remes nejaušā atzīšanās. Izrāde krievu valodā ar titriem latviešu valodā. 

Februāra viesizrādes teātra namā iesāks Valmieras drāmas teātris ar izrādi “Cilvēkam vajag suni”, kas būs skatāma trešdien, 7. februārī plkst. 13.00. Luga veidota pēc Regīnas Ezeras 1975. gadā sarakstītās stāstu grāmatas, kurā rakstniece teikusi tā: “Arī suņa sirdij ir savs sāpju mērs, to kā glāzi var pieliet tikai līdz malām, jo pārējais jau līst pāri malām un garām.” Ar šo stāstu starpniecību, kas ir arī autores mīlestības piemineklis suņiem, režisors Jānis Znotiņš un dramaturģe Ance Muižniece ielūkojas pusaudžu sirdīs, viņu pieaugšanas sāpēs un priekos. Izrāde nominēta 2019./2020. gada sezonas Latvijas teātru gada balvai kategorijā “Gada izrāde pusaudžiem”, kā arī iekļauta programmas “Latvijas skola soma” piedāvājumā.

Ceturtdien, 15. februārī plkst. 19.00 ar izrādi “Eiridīke” uz “Jūras vārtu” skatuves kāps Dailes teātris. Visnemirstīgākais mīlas stāsts par Orfeju un Eiridīki turpina iedvesmot. Tikai šoreiz mūsdienu dramaturģes Sāras Rūlas stāsta centrā ir tieši Eiridīke, kura viņsaulē ne tikai zaudē, bet arī atrod savu brīvību, valodu un identitāti. Eiridīkes neatkarības un pašnoteikšanās meklējumi dod plašas iespējas izrādes veidotājiem uzrunāt skatītājus ar jauniem izteiksmes veidiem. Tā ir iepriekš neredzēta kombinācija un valdzinošs darbs, kas apbur, piesaista un neatlaiž vēl ilgi pēc redzētā – kā pati mīlestība.

Liepājas teātris otrdien, 27. februārī plkst. 19.00 “Jūras vārtos” viesosies ar izrādi “Kā mīl tā otra puse”. Luga sarakstīta 1969. gadā un nodrošināja dramaturgam Elenam Ekbornam atpazīstamību. Izrādes režisors Gundars Silakaktiņš nolēmis nepārcelt darbību uz mūsdienām, bet saglabāt tā laika estētiku. Lugas sižets ir raits un žiperīgs, piebārstīts ar asprātīgiem dialogiem, kas stāstā par trim precētiem pāriem un viņu mīlestības līkločiem, lieliski atklāj cilvēka pretrunīgo dabu.

Otrdien, 26. martā plkst. 18.00 teātra namā “Jūras vārti” būs skatāms Valmieras drāmas teātra iestudējums “Sēras piestāv Elektrai”, par kuru Normunds Akots rakstījis: “Ar šo iestudējumu režisore Inese Mičule dāvā publikai iespēju izbaudīt stilistiski filigrāni izslīpētu O’Nīla lugas lasījumu.” Izrādes pamattēma, atšķirībā no antīkajiem paraugiem, ir nevis cilvēka sadursme ar nepielūdzamo likteni, bet gan personības sadursme ar dziļi cilvēka iekšienē noglabātajiem noslēpumiem, kaislībām un vēlmēm. Savdabīgas pārdomas par tām mācībām, ko cilvēcei snieguši šausminošie un bezjēdzīgie kari, iekšējā refleksija un sirdsapziņas parādīšanās cilvēka dvēselē – tas ir mūsu laikmets, kas turpina mīta likteni un “pārraksta” tā nobeigumu. Izrāde ieguvusi 2022./2023. sezonas “Spēlmaņu nakts” balvas kategorijās: “Gada jaunais skatuves mākslinieks” - Diāna Krista Stafecka par Lavīnijas Menonas lomu, un “Gada scenogrāfs” - Mārtiņš Vilkārsis.

Jau aprīļa beigās – otrdien, 23. aprīlī plkst. 19.00 – ar dzirkstošu komēdiju “Izrāde, kas saiet sviestā” uz teātra nama skatuve kāps Dailes teātra aktieri. Tā būs viena no 20 dažādās valodās šobrīd spēlētām šīs izrādes versijām, un tā ir precīzs oriģinālās versijas pārlikums latviešu valodā. Tā izveidi vadījusi oriģinālā iestudējuma radītāju “Mischief Theatre” režisore Eimija Milbērna (Amy Milburn), dodot iespēju latviešu valodā pieredzēt Londonā tik pazīstamo izrādi.

Viesizrādes teātra namā “Jūras vārti” organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes iespējams iegādāties teātra nama “Jūras vārti”, koncertzāles “Latvija” kasēs un visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: