Vecpilsētas ēka Pils ielā 17, kas savas pusotru gadsimtu ilgajā vēsturē kalpoja par mājvietu finanšu iestādei un avīzes redakcijai, ieguvusi jaunu saimnieku. No bijušā īpašnieka AS Citadele banka nekustamo īpašumu izsolē nopircis Talsu ģimenes uzņēmums SIA Autogarant.

Jaunie īpašnieki plāno Vecpilsētas ēkā Pils ielā 17 atvērt viesnīcas tipa apartamentus un restorānu. Iespējams, drīzā nākotnē ēkai būs lemts mainīt savu tradicionālo vēsturisko funkciju. 19. gadsimta otrajā pusē celtā ēka Pils ielā 17 (vecā adrese – Tirgus iela 6) līdz šim kalpoja pārsvarā banku pakalpojumu sniegšanai un preses izdevumu izdošanai.

Pēdējā laikā 3-stāvu ēkā Pils ielā 17 darbojās banka Citadele, Biznesa atbalsta centrs, atsevišķas telpas nomāja komercuzņēmumi. Pirms teju 10 gadiem, 2014. gada janvārī, mūsu laikraksts rakstīja par AS Citadele banka plāniem ēku pārdot, saglabājot tajā bankas filiāli. Nekustamais īpašums tika izsolīts, tā sākumcena bija 507 000 eiro. Acīmredzot toreiz darījums nenotika. Šogad septembrī ēka ar kopējo lietderīgo platību aptuveni 1000 m2 pārdota izsolē, kurā piedalījās vienīgais pretendents – SIA Autogarant.

Šobrīd ēkas mūra daļa ir tukša, bet koka daļā vēl darbojas preču veikals māksliniekiem Žagata un doktorāts. Jaunā īpašnieka pārstāvis Roberts Fārenhorsts pastāstīja par sākotnējo ieceri brīvās telpas nodot biroju vajadzībām. Taču drīz vien atklājās, ka Ventspilī biroju telpu privātīpašniekiem ir grūti konkurēt ar pašvaldību, kas, sniedzot atbalstu uzņēmējiem, piedāvā telpu nomu ar viņiem izdevīgiem nosacījumiem. «Atlika divi varianti – vai nu izmantot ēku dzīvojamām telpām, vai iekārtot šeit viesnīcu,» ātklāj Fārenhorsts. Tika nolemts, ka 2. un 3. stāvā izveidos līdz 15 apartamentiem 40–50 kvadrātmetru platībā katrs. Pirmajā stāvā – bijušās bankas vietā – plānots atvērt restorānu. Sākās projektēšana pirms būvatļaujas saņemšanas. Nekustamā īpašuma īpašnieki jau meklē iespējamo sadarbības partneri restorānu biznesā, lai jau nākamā gada vasarā restorāns sāktu apkalpot apmeklētājus. «Vieš cerību tas, ka Ventspils ieguldās tūrisma attīstībā,» pamanījis Roberts Fārenhorsts. Uzņēmēji cer uz pilsētas pašvaldības pretimnākšanu.

Talsu uzņēmums SIA Autogarant biznesu sāka ar automašīnu tirdzniecību un apkalpošanu, automašīnu rezerves daļu pārdošanu. Tolaik biznesu galvenokārt vadīja ģimenes galva Aigars Fārenhorsts. «2008. un 2009. gada ekonomiskās krīzes laikā sākām ieguldīt brīvos naudas līdzekļus nekustamajā īpašumā, sajūtot mūsu ģimenei jaunā biznesa garšu,» stāsta viens no Aigara dēliem Roberts Fārenhorsts. Tolaik viņš un viņa brālis Jānis bija ieguvuši izglītību un aktīvi iesaistījās ģimenes biznesā. Pirkuši galvenokārt dzīvojamās telpas – Talsos, Ventspilī, Dobelē –, remontējuši un izīrējuši tās. Tolaik iegūta pirmā pieredze un iemaņas darījumos ar nekustamo īpašumu un šī biznesa attīstībā.

Nākamais posms ģimenes biznesa attīstībā bija atpūtas kompleksa Vējciems izveidošana Liepenē, piecus hektārus lielā, piekrastes krūmiem aizaugušā teritorijā. «Pirms astoņiem gadiem šeit bija tikai pāris viesu mājiņu, tagad to ir jau 13, ar pirtīm un vasaras restorānu,» stāsta Roberts Fārenhorsts. Tomēr ar laiku uzņēmēji sapratuši, ka Liepenē tūrisma biznesa attīstībai jau vairs nepietiek vietas, un nav gribējies arī «turēt visas olas vienā groziņā». Sākuši meklēt citas vietas tūrisma attīstībai. Pirmām kārtām skatījušies Ventspils virzienā.

«Ventspils man jau sen patīk, tāpēc sākām meklēt nekustamo īpašumu šeit. Vairs jau negribējām tērēt naudu maziem objektiem, tāpēc nolēmām noskatīt kādu lielu ēku,» atceras Roberts Fārenhorsts. Kā piebilda uzņēmējs, Ventspilī trūkst plašu viesnīcu telpu. Ēka Pils ielā piesaista ar tās skaisto fasādi, bagātīgo vēsturi un atrašanās vietu pašā Vecpilsētas sirdī.
Ēku, kuras iepriekšējā adrese bija Tirgus iela 6, projektējis pazīstamais baltvācu arhitekts Heinrihs Šēls kā dzīvojamo māju Ventspils pilsonim Vilhelmam Krūzem. Ēkas pirmais stāvs jau no paša sākuma bija paredzēts publiskām vajadzībām. 1871. gadā šeit tika atvērta Ventspils pilsētas banka, bet 1876. gadā – krājkase. Pilsētas banka atradās šajā pašā adresē arī Latvijas Republikas pirmās neatkarības gados. Taču 1934. gadā banka bankrotēja un ēka nonāca laikraksta Ventas Balss toreizējā redaktora Fēliksa Nātiņa īpašumā. Kopš tā laika līdz 90. gadu sākumam Pils ielā 17 bija izvietota redakcija. Pēc Ventas Balss redakcijas pārcelšanās uz pašreizējām telpām Saules ielā 10 ēka septiņus gadus stāvēja tukša un pēc tam tika pārdota bankai Parex.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 04.12.2023, 16:17:31

    Tipogrāfija ar tur bija,ja kas.
    Bet kas notiks ar koka ēkā esošo ģimenes ārstes dr.Kudiņas praksi?Vai tiešām slēgs,kā rakstīts paziņojumā?

  • 0
    sranskis 04.12.2023, 20:26:09

    Interesanti, ka SIA Autogarant 2022.gadā par vienu strādājošo samaksājis IIN ~ 30 EUR mēnesī. Vai tie uzrādītie 19 darbinieki strādā par pusvelti vai kā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: