9. novembrī teātra namā Jūras vārti būs skatāma Valmieras drāmas teātra izrāde Es neesmu klaviernieks, kuru iestudējis režisors Varis Brasla.

1908. gads. Leģendārā simfoniskā skaņdarba Melanholiskais valsis radītājam Emīlam Dārziņam ir 33 gadi. Viņš nodzīvos vēl tikai nepilnus divus gadus, brīdinās kāda zīlniece. Viņš un diriģents, dziedāšanas skolotājs Pāvuls Jurjāns ir labi kolēģi. Abi sapņo par latviešu operas dibināšanu. Emīls strādā pie operas Rožainās dienas. Negaidīti abi domubiedri kļūst nesamierināmi pretinieki. Ar Pāvula gādību Emīls tiek publiski apvainots muzikālā zādzībā. Emīls pārstāj komponēt, pats iznīcina vairākas savas klausītāju iemīļotas kompozīcijas. Kas notika? Kas bija šī konflikta pamatā? Muļķība? Skaudība? Greizsirdība?

Mūziku šai izrādei rakstījis pianists, teātra mūzikas komponists, aranžētājs, mūziķis grupās Autobuss debesīs un daudzās citās un kopš 2005. gada – Valmieras drāmas teātra muzikālās daļas vadītājs Emīls Zilberts, kurš iestudējumā iekļaujas arī aktieru ansamblī uz skatuves.

Sarunā ar Ventas Balsi izrādes režisors Varis Brasla atklāj, kādēļ viņam ir bijis svarīgi iestudēt izrādi par komponistu Emīlu Dārziņu. «Emocionāli Emīla Dārziņa mūzika man vienmēr ir bijusi tuva un saistījusi, tāpat kā viņa pietiekami sarežģītā biogrāfija. Gribēju parādīt Emīlu Dārziņu no tās puses, no kuras viņš ir mazāk zināms, tomēr vairāk izprotams – pastāstīt par viņa personīgo dzīvi, mīlestību, attiecībām ar tēvu un māti, par viņa jūtu izcelsmi un traģēdiju. Man radās doma savienot dramatisko pusi ar muzikālo – lai divi cilvēki būtu kā viens, tādēļ aicināju uz sadarbību Valmieras teātra aktieri Mārtiņu Meieru un teātra muzikālo vadītāju komponistu Emīlu Zilbertu. Un tā nu izrādes centrā pie klavierēm ir Emīls Zilberts, kas nodrošina muzikālo pusi, bet Mārtiņš Meiers ir tam visam pa vidu. Abi divi ir ļoti talantīgi cilvēki, tādēļ daudz kas man šajā piegājienā likās pareizi. Emīls Dārziņš ir viens no populārākajiem liriķiem latviešu mūzikā – viņa Melanholiskais valsis un kora dziesmas joprojām skan Latvijā. Tādēļ uzskatu, ka iestudējums Es neesmu klaviernieks ir stāsts par Latviju, kas caurvij katru personāžu, ar kuru skatītājs tiekas izrādes laikā. Man ļoti gribējās uzsvērt un atgādināt, ka katrai tautai ir savi talanti, kuru dzīves gājums ir atspoguļojams stāstos. Mārtiņa Meiera atveidotais Emīls Dārziņš ir gan sarežģīts, gan simpātisks. Reizē arī ļoti noslēpumains un kaut kā līdz galam neļauj sevi saredzēt. Bet varbūt Ventspils skatītājs spēs saredzēt?» sarunas izskaņā saka režisors Varis Brasla, aicinot ventspilniekus rast atbildi uz šo jautājumu, atnākot uz teātra izrādi Es neesmu klaviernieks.

Izrādi finansē Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes iegādājamas biļešu tirdzniecības tīklā Biļešu paradīze, kā arī teātra nama Jūras vārti kasē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: