1. oktobrī plkst. 11 Bērnu pilsētiņā un plkst. 15 bērnu parkā ''Fantāzija'' notiks pasākums ''Raksti ūdenī'', kurā ģimenes varēs iepazīties ar Ebru mākslu un veidot kopīgu mākslas darbu. Pasākumu vadīs māksliniece Anda Kolosova no ''EBRU Latvija''.

Vārds ''ebru'' turku valodā nozīmē ''marmorēšana'', kas apraksta īpaši burvīgu un unikālu glezniecības tehniku. Šajā metodē krāsas tiek pludinātas uz īpaši sagatavotas ūdens virsmas, radot sarežģītus rakstus un zīmējumus, kuri var tikt pārnesti uz papīra vai auduma. Šī māksla tiek dēvēta par sirds melodijas attēlošanu uz ūdens un piedāvā iespēju izjust krāsu un ūdens maģiju.

Ebru glezniecības vēsture iestiepjas tālajā 13. gadsimtā Senajā Persijā. Tā vēlāk izplatījās pa Lielā Zīda ceļu uz Turciju, kur bija šīs mākslas uzplaukums. Toreiz Ebru tehniku apguva tikai izredzētie no paaudzes paaudzē. Šodien Ebru māksla ir iekļauta UNESCO mantojumu sarakstā, un to var apgūt jebkurš interesents.

Anda Kolosova ir Ebru māksliniece Latvijā, kas apguvusi šo unikālo tehniku pie pasaules meistariem un veiksmīgi veicina tās popularizēšanu mūsu valstī. Ventspilnieki pirmoreiz ar šo mākslas veidu klātienē varēja iepazīties pagājušā gada Pārventas svētkos, kad mākslinieces reāllaikā veidotie Ebru mākslas darbi tika eksponēti uz ēkas sienas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: