Mazirbes Līvu Tautas namā apskatāma jau trešā dokumentālā kino režisores Ievas Ozoliņas audiovizuālā ekspozīcija, šoreiz par neizskaidrojamiem mistikas pieredzes stāstiem Līvu piekrastē.

Nostāsti par mistiskām, neizskaidrojamām pieredzēm, jeb tautas valodā sakot, spoku stāsti ir kultūras mantojuma veids, bet viedokļi par to ticamību, vai neticamību dalās. Ekspozīcijas “Līvu krasta nostāsti” audiovizuālie stāsti ir spēcīgi, piekrastes iedzīvotāju stāstīti un skatītājā rada jautājumu, ka, pat tad, ja es tam neticu, tas tomēr var notikt arī ar mani.

Ieva Ozoliņa ir profesionāle tajā, ko viņa piedāvā – audiovizuālie stāsti ir veidoti tā, lai saglabātu unikālās piekrastes cilvēku liecības, tai pat laikā radot efektu skatītāja iztēlē, liekot tai darboties gandrīz fiziskā līmeni. Stāstu spēks ir to vienkāršībā, patiesumā un iespējamībā. Ievas Ozoliņas kinematogrāfiskās kvalitātes saistāmas ne tikai ar spēju izveidot kompozīcijas, kuras darbojas skatītāja prātā, bet arī ar viņas izteikto interesi par cilvēkiem, to, kas tiem svarīgs. Starp citiem piekrastes iedzīvotāju stāstiem ir arī Helmi Staltes stāsts, kurš atšķirībā no citiem, ievieš drošības sajūtu, veids, kā nu jau mirusī, izcilā personība runā par neizskaidrojamo, ar nāvi saistīto, ir miera pilns, kā apliecinājums paralēlās pasaules pašsaprotamībai. Ekspozīcija piedāvā emocionāli saistošu jautājumu par mistisko, tai pat laikā izaicinot skatītāju pretstatīt zinātniskus argumentus mistiskajām, neizskaidrojamajām pieredzēm. Skatītājs drīkst izvēlēties, vai paļauties uz relatīvi racionālu skaidrojumu, vai ļauties emocionālajiem stāstiem, no kuriem, patiesībā atteikties teju nav iespējams. Ekspozīcijas autore pavisam skaidri un kvalitatīvi spēlējas ar skatītāju, tā piedāvā skaidrojumu neizskaidrojamajam, taču tajā pašā laikā emocionāli piesātinātu videodarbu, kuram ir viss potenciāls noārdīt racionālos skaidrojumus un atstāt sajūtu, ka ir vērts lūkoties pār plecu un pārbaudīt, vai telpā esi viens.

Dokumentālā kino režisore Ieva Ozoliņa, paralēli tā saucamo kreatīvo dokumentālo filmu radīšanai, jau vairākus gadus dokumentā Kurzemes piekrastes ļaudis dažādos aspektos. Īpaša interese par Lībiešu krasta dzīvi bija leģendārajam dokumentālistam Aivaram Freimanim un šo tradīciju iesākusi turpināt arī Ieva Ozoliņa, savos audiovizuālajos darbos iemūžinot piekrastes stāstījumus.

Ekspozīcija būs skatāma Mazirbes Līvu Tautas namā jūlijā un augustā no plkst 11 līdz 21 un tā tapusi sadarbībā ar LU pētnieci Anitu Ždanoviču, atbalsta VKKF, Līvu Savienība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: