1. jūlijā plkst. 14 teātra namā "Jūras vārti" tiks atklāta izstāde "Latvijas burātāju pasaules maršruti un Elitas Viliamas marīnas", kurā būs skatāmi ne vien dažādi mākslas darbi, bet arī eksponāti par Latvijas jūrniecības vēsturi un pasaules apceļošanu.

Šogad aprit 20 gadi kopš pēc konstruktora ar pasaules vārdu Alda Eglāja Latvijā projektētā un būvētā jahta - katamarāns "Kaupo" ar kapteini un ekspedīcijas vadītāju Valdi Grenenbergu - Grīnbergu un ķīļjahta "Milda" ar ekspedīcijas vadītāju Māri Gaili un kapteini Rolandu Milleru ar Latvijas karogu mastā veica mūsu valsts burāšanas vēsturē pirmos braucienus apkārt pasaulei.

Pirmā osta Latvijas piekrastē, kur piestāja abas jahtas pēc pasaules apburāšanas, bija tieši Ventspils. Savukārt vienkorpusa jahta "Bravo" tieši pirms 30 gadiem kā pirmā no Latvijas abos virzienos šķērsoja Atlantijas okeānu.

Par godu šiem notikumiem "Kaupo" komandas locekļi kopā ar pazīstamo Latvijas mākslinieci Elitu Viliamu nolēma organizēt izstādi "Latvijas burātāju pasaules maršruti un Elitas Viliamas marīnas". Izstādē būs izstādīts katamarāna "Kaupo" modelis, gravīras, Latvijas un ārzemju mākslinieku gleznas, fotoplakāti, pastmarku projekti un realizētie varianti un citi materiāli un to apraksti, kā arī apskatāmi eksponāti par Latvijas jūrniecības vēsturi un pasaules apceļošanu.

Elita Viliama beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Izstādēs māksliniece piedalās kopš 1974. gada, un viņas darbi eksponēti Beļģijā, Dānijā, Kānādā, Japānā, Krievijā, ASV, Vācijā un Portugālē. No 1985. līdz 2000. gadam viņa bija Ekslibris kluba priekšsēdētāja, bet 1998. gadā Elitas Viliamas vārds iekļauts Pasaules Ekslibris enciklopēdijā. Noformējusi žurnālus „Latvija pasaulē” un „Latvijas lauksaimnieks”, „Latvijas jūrniecības gadagrāmatu”, kā arī dažādus tematiskos bukletus un kalendārus, ilustrējusi arī grāmatas.

Izstāde teātra namā “Jūras vārti” būs skatāma visu jūliju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: