Ventspilī mērķtiecīgi tiek turpināts darbs pie jauna, moderna un energoefektīva pilsētas apgaismojuma ierīkošanas un izbūves, kas ir īpaši nozīmīgi gada tumšajā periodā. Tādējādi tiek gan uzlabota iedzīvotāju drošība, uzturoties ārpus telpām, gan arī ietaupīti pašvaldības izdevumi par energoresursiem, kas kļuvis sevišķi svarīgi elektrības cenas sadārdzinājuma dēļ.

Pagājušajā nedēļā tika pabeigti pēdējie darbi, ierīkojot jaunu apgaismojumu Tilta dārzā, parkā, kurā ikdienā uzturas gan nesteidzīgu pastaigu cienītāji, gan arī kājāmgājēji un velosipēdisti, kas tādā veidā pārvietojas no viena pilsētas krasta uz otru. Tilta dārzā tika izbūvēta 1 kilometru gara apgaismojuma kabeļlīnijas trase, uzstādot 33 jaunus apgaismojuma balstus ar energoefektīviem LED gaismekļiem. Atgādinām, ka pavasarī Tilta dārzs tika labiekārtots, padarot to ērtāku un arī vizuāli pievilcīgāku – atjaunota bruģakmens seguma gājēju ietve, nomainīti soliņi, kā arī uzstādītas vairākas jaunas atkritumu urnas.

Jauni gaismekļi nesen uzstādīti arī Pils ielā – posmā no Prāmju ielas līdz Tirgus ielai. Novecojušie 80W apgaismes stabi tika demontēti, un to vietā tika uzstādīti 10 energoefektīvi, 30W vēsturiska dizaina gaismekļi, kas gaumīgi iekļaujas Vecpilsētas arhitektūrā.

Savukārt VIZIUM ēkai izbūvēts jauns kapara fasādes apgaismojums – ap ēku uzstādīti kopskaitā 36 energoefektīvi LED prožektori, tādējādi diennakts tumšajā laikā izceļot un paspilgtinot modernās arhitektūras aprises. Šim mērķim tika izlietoti būvniecības laikā ietaupītie līdzekļi, kā arī piešķirtais finansējums Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmā.

Pateicoties teicamiem energoefektivitātes rādītājiem, ko Komunālajai pārvaldei kā ēkas būvniecības projekta īstenotājiem izdevies panākt, VIZIUM ēka savā neilgajā pastāvēšanas laikā novērtēta ar vairākiem apbalvojumiem. Viens no pēdējiem ir Saint-Gobain simpātijas balva konkursā Energoefektīvākā ēka Latvijā 2022.

Izvēlas LED spuldzes

Kopumā visā pilsētā ir aptuveni 6500 apgaismes objektu, no kuriem jau vairāk nekā 2500 ir nomainīti uz mūsdienīgiem un energoefektīviem gaismekļiem. Ventspils pašvaldība pie elektrības sadārdzinājuma jautājuma risināšanas strādāja jau savlaicīgi. Jau vēstīts, ka, lai mazinātu pilsētas apgaismojuma elektroenerģijas patēriņa ikgadējās izmaksas, kā arī lai vienlaikus pilnveidotu pilsētas apgaismojuma infrastruktūru, pašvaldība piešķīra finansējumu 330 000 eiro apmērā, lai 176 ielās, atsevišķos iekšpagalmos un laukumos kopskaitā 1500 novecojušie nātrija gaismekļi tiktu nomainīti pret jaunām, energoefektīvām LED tipa spuldzēm. Papildus tam Komunālā pārvalde ir iesniegusi projekta pieteikumu Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklātā konkursā, plānojot pilsētas ielās nomainīt 601 gaismekli. Apgaismojuma uzlabojuma darbus paredzēts pabeigt līdz 2023. gada pavasarim. Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks zināja teikt, ka līdzekļi, ko iegulda pašvaldība 1500 gaismekļu nomaiņai, atmaksāsies divu gadu laikā, savukārt projektā piešķirtais pašvaldības līdzfinansējums atmaksāsies vien nepilna gada laikā.

Taupa elektrību

Līdz ar straujo energoresursu cenu pieaugumu jau pirms pāris mēnešiem pilsētā tika ieviesti vairāki elektrības taupīšanas pasākumi ar mērķi samazināt pašvaldības izdevumus par elektroenerģijas patēriņu. Taupības nolūkā šobrīd rasti papildu risinājumi, arī citos objektos ieviešot īpašu apgaismojuma darbības režīmu. Zvaigžņu ielā un Robežu ielā nakts stundās, no plkst. 23 līdz 7, elektrotīklā tiek atslēgta viena fāze, kā rezultātā šajā laikā nedarbojas katrs trešais apgaismes objekts, savukārt Kurzemes ielā naktīs uz pusi samazināta apgaismojuma intensitāte. Komunālās pārvaldes direktors personīgi pārliecinājies, ka Zvaigžņu, Robežu un Kurzemes ielā attiecīgi vienas fāzes atslēgšana vai apgaismojuma intensitātes samazināšana ir tikpat kā nemanāma attiecībā uz ielu kopējo apgaismojumu un neietekmē satiksmes dalībnieku un mājokļu drošību, taču tajā pašā laikā būtiski samazina elektroenerģijas patēriņu.

Tāpat minētajā laika periodā apgaismojums tiek atslēgts arī Ventspils Zilā karoga pludmalē un pie 10. gājēju laipas. Papildus naktīs atslēgts arī strūklakas Fregate «Valzivs» mastu dekoratīvais apgaismojums, Lielā laukuma, kā arī vairāku pašvaldības ēku – Ventspils domes, Mūzikas vidusskolas un koncertzāles Latvija, zinātnes un inovāciju centra VIZIUM un Sociālā dienesta – fasādes apgaismojums. Runājot par strūklakām, Kausenieks informēja, ka arī nākamajā sezonā tās, visticamāk, darbosies tā dēvētajā taupības režīmā, proti, no plkst. 7 līdz 23.

Aprēķināts, ka, iedarbinot elektrības taupības režīmu, septembrī ietaupītas 30 000 kilovatstundas, savukārt oktobrī – 40 000 kilovatstundas.

Novembra sākumā pilsētā pakāpeniski sāka izvietot un uzstādīt Ziemassvētku rotājumus – lampiņu virtenes, izgaismotus vides dekorus un eglīšu rotājumus –, kas jau šo sestdien, 26. novembrī, tiks iedegti, tādējādi iedzīvinot Ventspilī Ziemassvētku noskaņu. Komunālās pārvaldes direktors informēja, ka pilsētas galvenajai svētku eglei, kas atrodas Lielajā laukumā, nakts stundās tiks atslēgti gaismas rotājumi, izņemot Jaungada naktī. Tā kā Lielais laukums ir centrālā Jaunā gada sagaidīšanas vieta Ventspilī, naktī no 31. decembra uz 1. janvāri būs izgaismots viss Lielais laukums, tostarp arī strūklaka.

Var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu

Daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ir iespēja iesaistīties pilsētas apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanā, piesakoties Ventspils pašvaldības domes līdzfinansējumam daudzdzīvokļu mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai.

Līdzfinansējumam var pieteikt šādas aktivitātes:

  • ietvju jaunbūve, pārbūve vai atjaunošana – 80% apmērā no izmaksām;

  • brauktuves un/vai stāvlaukuma jaunbūve, pārbūve vai atjaunošana – 50% apmērā no izmaksām;

  • apgaismojuma jaunbūve, pārbūve vai atjaunošana – 75% apmērā no izmaksām;

  • cits piesaistītā zemesgabala labiekārtojums (bērnu rotaļu laukuma, soliņu un atkritumu urnu, atkritumu konteineru laukumu, zālienu jaunbūve, pārbūve vai atjaunošana) – 75% apmērā no izmaksām;

  • būvprojekta izstrāde – 50% apmērā no izmaksām;

  • brauktuves, ietves un/vai stāvlaukuma esošā seguma izlases remonts – 80% apmērā no izmaksām;

  • būvuzraudzības veikšana – 50% apmērā no izmaksām;

  • autoruzraudzības veikšana – 50% apmērā no izmaksām ar nosacījumu, ka izmaksas summa nepārsniedz 10% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.

Kausenieks uzsvēra, ka vairums apgaismes objektu, kas atrodas pilsētas daudzdzīvokļu namu iekšpagalmos, ir māju iedzīvotāju īpašums, līdz ar to pašvaldība nav atbildīga par to nomaiņu. Šogad ar pašvaldības līdzfinansējumu apgaismojums izbūvēts, pārbūvēts vai atjaunots septiņos iekšpagalmos. Komunālās pārvaldes direktors dzīvojamo māju iedzīvotājus un māju pārvaldniekus aicina plānot savas mājas pagalma labiekārtošanu, jo, piemēram, attiecībā uz apgaismojumu investīcijas atmaksājas dažu mēnešu laikā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Heinrich 24.11.2022, 14:29:23

    Par Tilta dārza "labiekārtošanu" labāk nebūtu pieminējuši.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 24.11.2022, 14:43:37

    Pastaigu/velo celiņš ap kapiem. Droši pēc 20.00 var atslēgt. Brīvdienās 18.00 nevienu neredzu uz grantētās takas, turklāt gar kapiem ir ielas apgaismojums. Vakar izgāju pēc 19.00 - neviena pūce nestaigā. Droši var atstāt apgaismotu tikai mazo apli gar devenēm; man pietiks, varu aizšaut līdz Ventmalai, tur diezgan tīrs gaiss tagad.

  • -5
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 24.11.2022, 15:13:28

    Paldies par sniegto ierosinājumu, tomēr uzraugošie dienesti šajā ielas posmā ir novērojuši tieši pretējo – agrās rīta un vēlās vakara stundās šeit tiek novērota pastiprināta gājēju kustība, kur iedzīvotāji pēc darba dienas izvēlas doties 3 km garā pastaigā vai maratonā pa šo maršrutu. Šajā posmā pilnībā atslēgt apgaismojumu nav plānots, taču nakts laikā tiek atslēgta 1 fāze no plkst. 23.00 līdz 7.00, kā daudzviet citur pilsētā.

  • -5
    Renars Z 24.11.2022, 15:53:08

    Piekrītu Ventspils Komunālai Pārvaldei, nevajag atslēgt laternu celiņus. Es pats aizvakar gāju tur. Visi celiņi, kas izriet no enkuru parka līdz Lemberga hūtei un apkārt kapiem. Bija ceļā gan sportisti gan pārīši pastaigājās.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 24.11.2022, 17:13:40

    Varu 3x nofilmēt, ka pēc 20.00 tur nav ne smakas no cilvēkiem. Ja kāds frīks 22. pamožas, tad tas nesaucas aktīva kustība. Man arī reizēm svilst iziet 22.00, bet aizeju līdz Lielajam laukumam, paklausos kās vējš svilpo ap mastiem :)

  • -5
    Jadviga 24.11.2022, 18:02:26

    Nu nevajag taču muļķības rakstīt! Un kā var izsekot kas kur un cikos izgāja pastaigāties, un ja pilsētās autobusi iet kādreiz tukši tas nenozīmē ka vispar vajag likvidēt reisus .

  • 0
    ventspilnieks 36,7 24.11.2022, 23:18:55

    Ja tas domāts man, tad vienkārši ierosinu nesvilināt naudu, kur tas nav vajadzīgs. Pielieciet par to summu bērnudārzos katram bērnam pa ābolam, apelsīnam.
    Simti un vēlreiz simti staigā pa savām takām mežā un nevajag viņiem ne asfaltu ne apgaismojumu. Jā, un varbūt vēlreiz pārlasīt manis rakstīto un organizēt nedaudz sevi, ja jau tā nevar iztikt bez apļa apkārt kapiem :D

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 24.11.2022, 18:45:06

    Tagad par mazām un ne tik mazām naudiņām var nopirkt dažnedažādus kabatas lukturīšus un citas apgaismes ierīces.
    Vai nebūtu pareizāk,ka katrs pēc vēlēšanās,ejot tumsā staigāt vai sportot,nodrošina pats sevi ar gaismas avotu?Kopējo apgaismojumu vajadzētu samazināt līdz minimumam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: