No 19. līdz 20. augustam koncertzālē Latvija notiks festivāls LNSO vasarnīca. Festivāla programmā iekļauta gan amerikāņu klasiķa Stīva Reiha iespaidīgā Tuksneša mūzika ar Latvijas Radio kora balsīm, gan jubilāra Skrjabina liesmojošais Prometejs.

Klausītājus žilbinās pasaulē pieprasīti viesi no Kanādas – dziedātāja, operdīva Emīlija D'Andželo un popmūzikas princis Šons Nikolass Sevidžs. Bērniem tiks izrādīta ventspilnieka Herberta Dorbes pasaka Kaķpēdiņu skola, savukārt jaunieši varēs noskatīties Riharda Zaļupes un Lienes Gravas veidoto mūsdienu dejas izrādi. Koncertus diriģēs Andris Poga, Guntis Kuzma un Ainārs Rubiķis, solo spēlēs Andrejs Korobeiņikovs, Egils Upatnieks un Rihards Plešanovs. 

Festivāla 1. dienā, 19. augustā, plkst. 20 koncertzāles Latvija Lielajā zālē izskanēs Reiha Tuksneša mūzika un LNSO. Festivāla pirmajā koncertā varēs noklausīties trīs solominiatūras un grandiozu minimālisma šedevru. Santas Ratnieces trauslajā un krāšņajā skaņugleznā zīmētas arābu un persiešu arhitektūrai zīmīgās ornamentētās velvju formas – mukarnas. Lučāno Berio Sekvenci obojai nospēlēt pa spēkam, komponista vārdiem, ir «ne tikai tehniski prasmīgam, bet arī intelektā virtuozam mūziķim». Ģerģs Ligeti savās etīdes licis visneiedomājamākās ritma spēles. Savukārt Stīva Reiha Tuksneša mūzika ir viens no spēcīgākajiem amerikāņu minimālisma darbiem, un tajā izmantota Viljama Karlosa Viljamsa dzeja: pāri tumsai un iznīcībai – gaisma, kas simbolizē radošo garu, iztēli un mīlestību. Kas var būt pārāks par gaismu, saka Viljamss un Reihs.

Festivāla otrā diena, 20. augusts, plkst. 20 koncertzāles Latvija Lielajā zālē Arturs Maskats My river runs to thee, Aleksandrs Skrjabins Uguns poēma Prometejs. Skatītāji dzirdēs Artura Maskata partitūru My river runs to thee, kuras nosaukums ņemts no amerikāņu dzejnieces Emīlijas Dikinsones panta, 2019. gadā pirmatskaņoja Bostonas simfoniskais orķestris maestro Andra Nelsona vadībā. «Upe», komponista vārdiem, «simbolizē dzīvību, brīvību un mīlestību. Ko tādu, kas cilvēkam dots no augšas un vada viņa dzīvi.» Savukārt Skrjabins dzīves nogalē realizē grandiozas un filozofiska misticisma pilnas muzikālās idejas. Poēmas Prometejs nozīmīgā klavieru partija uzticēta harismātiskajam pianistam Andrejam Korobeiņikovam un rāda īsteni heroisku tēlu, kas pretnostatīts orķestrī atveidotajam bezgalīgajam kosmosam.

Festivāla 3. diena, 21. augusts, plkst. 17 pirmo reizi uz Latvijas skatuves kāps spilgtā itāļu izcelsmes kanādiešu dziedātāja Emīlija D’Andželo. Vien 28 gadu vecumā D’Andželo jau regulāri viesojas labākajos pasaules opernamos, un mūziķes piedāvātais repertuārs iesniedzas visu laikmetu un stilu skaņurakstos. Apvienojumā ar noslēpumaino tēlu D’Andželo kļuvusi par akadēmiskās mūzikas sensāciju visā pasaulē. Visupirms klausīsimies vīnieša Albana Berga agrīnās dziesmas, un te mūzikas valodā romantiskas un pat impresionistiskas krāsas mijas ar dodekafonās kompozīcijas tehnikas meklējumiem. Pēc Berga – mūzika no Emīlijas D’Andželo pērn izdotā albuma enargeia, kura centrā ir viduslaiku mūķenes, mistiķes, zintnieces un komponistes Bingenes Hildegardes fascinējošā personība. Albumā dzirdamais – tā ir oriģināla un apburoša skaņas pieredze. 

20. augustā plkst. 13 koncertzālē Latvija Muzikālā darbnīca. Dalība bez maksas.
20. augustā plkst. 16 koncertzāles Latvija Mazajā zālē dejas izrāde jauniešiem Tīklā.
20. augusts plkst. 22 koncertzāles Latvija mazajā zālē Šons Nikolass Sevidžs un LNSO stīgas
21. augusts plkst. 15 koncertzāles Latvija Mazajā zālē muzikālā pasaka Kaķpēdiņu skola.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Iedzīvotaajs 19.08.2022, 21:18:48

    Kāpēc šādam rakstam pievienota tik ļoti neatbilstošs un maldinošs foto?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: