Jau šīs nedēļas nogalē, no 3. līdz 5. jūnijam, Ventspilī notiks Teātra festivāls Nr. 1, kura programmu veidos ne vien četras spilgtas, saturiski un žanriski atšķirīgas izrādes, bet arī vairāki ar skatuvi tieši nesaistīti notikumi, tostarp diskusijas un darbnīcas skatuves mākslas profesionāļiem.

Teātra festivāls Nr. 1 radies, pateicoties četru sadarbības partneru – Ģertrūdes ielas teātra, Rēzeknes teātra Joriks, Dirty Deal Teatro un teātra nama Jūras vārti – vienotam redzējumam un vēlmei darboties kopā, lai nākotnē skatītāju vērtējumam nodotu ne vien izcilākos pašmāju laikmetīgā teātra darbus, bet arī daudzsološus dramaturģijas, režijas un horeogrāfijas piemērus.

Izrāžu programma:

*sestdien, 4. jūnijā, plkst. 16 Rātslaukumā izrāde Mans kaimiņš ebrejs (Rēzeknes teātris Joriks);

*sestdien, 4. jūnijā, plkst. 20 teātra nama Jūras vārti Jaunajā zālē izrāde Konklāvs (Dirty Deal Teatro);

*svētdien, 5. jūnijā, plkst. 13 Annas ielas 11 pagalmā izrāde Pazaudētās dziesmas (Ģertrūdes ielas teātris);

*svētdien, 5. jūnijā, plkst. 16 teātra nama Jūras vārti Lielajā zālē izrāde Ļoti labas minūtes (Dailes teātris).

Šoreiz nedaudz vairāk par svētdienas izrādēm – Pazaudētās dziesmas un Ļoti labas minūtes. Svētdien plkst. 13 Annas ielas 11 pagalmā skatītāji aicināti vērot Andreja Jarovoja, Agates Bankavas un Artūra Čukura veidoto Ģetrūdes ielas teātra izrādi Pazaudētās dziesmas. Izrāde ir par pasauli un nedrošību, sapņiem un realitāti, par tik svarīgo spēju silta jūlija dzīvesprieku saglabāt arī tik drēgnā pavasarī, kādu piedzīvojam šogad. Kā norāda izrādes režisors Andrejs Jarovojs, pasaule ir pilna ar sarežģītiem jautājumiem un tikpat sarežģītām izvēlēm. «Pazaudētās dziesmas ir par ieklausīšanos un iedziļināšanos, par to, ka mēs neesam vieni, lai arī mums visiem ir dažādas pieredzes un izjūtas šīs pasaules uztverei. Ir tik svarīgi kādā brīdī atrast kopsaucēju, nonākot atšķirīgās dzīves situācijās. Kā visapkārt valdošajā troksnī tomēr saklausīt gan savu balsi, gan blakus esoša cilvēka balsi. Kā nepazust. Kā spēt pasmaidīt arī brīžos, kad ir pavisam grūti,» uzsver Jarovojs, piebilstot, ka ir gandarīts par iespēju iesaistīties Teātra festivālā Nr. 1, jo satikšanās prieks vienmēr paver jaunas iespējas un atraisa jaunas sajūtas, «festivāls – tie ir svētki, tikšanās ar kolēģiem un skatītājiem, no sirds priecājos par šo atgūto iespēju,» saka Jarovojs.

Svētdien plkst. 16 teātra nama Jūras vārti Lielajā zālē notiks Dailes teātra kustību izrāde Ļoti labas minūtes, ko veidojuši kustību mākslinieki Elīna Gediņa un Rūdolfs Gediņš kopā ar vizuālajiem māksliniekiem Kristu Dzudzilo un Reini Dzudzilo. Izrāde ir par mīlestību un sarunu: starp trim pāriem Elīnu un Rūdolfu, Kristu un Reini, Asju Lāci un Valteru Benjaminu. Izrāde ir kā sievietes un vīrieša ķermeniska saruna ar vārdiem, kurā abi ir iesprostoti, iezīmējot divu cilvēku neizbēgamo blakuseksistenci. «Vēl viena raksturīga izrādes sastāvdaļa ir klusums, proti, izrādes laikā neskan mūzika. Skaņu rada domino kauliņi un ķermeņi, tiem satiekoties un attālinoties, līdz ar to aicinām skatītāju skatīties un pieredzēt kustību intensīvā veidā. Mūzikas neesamība izrādē sakoncentrē visu skatienu uz kustības rašanos, klātesamību starp izrādes dalībniekiem un skatītājiem,» stāsta kustību māksliniece Elīna Gediņa, paužot cerību, ka izrāde varētu aicināt aizdomāties par sevi, saviem līdzcilvēkiem, «satiekoties ar klusumu, kustību, var izdoties sastapšanās ar sevi un var izdoties saruna ar sevi, kas ir ļoti vajadzīgi, bet ne vienmēr viegli īstenojami.»

Līdztekus izrādēm skatītāji aicināti iesaistīties vēl vairākos pasākumos. Sestdienas vakarā diskotēku Jūras vārtos vadīs DJ Mārtiņš Gūtmanis. Svētdienas rītā uz fiziskām aktivitātēm un kopīgu rīta rosmi aicinās Jana Jacuka un Valters Sīlis, bet pēcpusdienā notiks skatītāju un izrāžu veidotāju saruna, kuras dalībnieki tiks aicināti dalīties iespaidos par Teātra festivālā Nr. 1 pieredzēto. Paralēli festivāla pirmajā un otrajā dienā paredzēta profesionāļu Tikšanās pludmalē, tiekoties sarunās par skatuves mākslas šodienu un nākotni, problēmām, kā arī iespējamiem risinājumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: