No 3. līdz 5. jūnijam teātra namā Jūras vārti un Ventspils pilsētvidē nāks klajā jauns projekts Teātra festivāls Nr. 1, kas aicinās Kurzemes reģiona iedzīvotājiem iepazīt aktuālākās laikmetīgā teātra mākslas norises Latvijā.

Teātra festivāls Nr. 1 radies, pateicoties četru sadarbības partneru – Ģertrūdes ielas teātra, Rēzeknes teātra Joriks, Dirty Deal Teatro un teātra nama Jūras vārti – vienotam redzējumam un vēlmei darboties kopā, lai nākotnē skatītāju vērtējumam nodotu ne vien izcilākos pašmāju laikmetīgā teātra darbus, bet arī daudzsološus dramaturģijas, režijas un horeogrāfijas piemērus no Austrumeiropas valstīm. «Ir tapis kopīgi ar sadarbības partneriem izsapņots teātra festivāls, kas paredz ne tikai izrādes, bet arī nozares profesionāļu sanākšanu vienkopus, domājot par skatuves mākslas nākotni. Priecājamies festivālu uzņemt ne tikai mūsu teātra namā, bet arī pilsētvidē, liekot uzsvaru uz to, ka teātris ir gatavs doties pie skatītāja arī pilsētas ielās un laukumos,» stāsta teātra nama Jūras vārti kultūras projektu producente Anna Zagorska.

Pirmajā Teātra festivālā Nr. 1 tiks izrādītas četras saturiski un žanriski atšķirīgas izrādes. Sestdien, 4. jūnijā, plkst. 16 Rātslaukumā notiks izrāde Mans kaimiņš ebrejs, bet plkst. 20 teātra nama Jūras vārti Jaunajā zālē – izrāde jauniešiem Konklāvs. Savukārt svētdien, 5. jūnijā, plkst. 13 Annas ielas 11 pagalmā būs skatāma Ģertrūdes ielas teātra izrāde Pazaudētās dziesmas, bet plkst. 16 teātra nama Jūras vārti Lielajā zālē – Dailes teātra kustību izrāde Ļoti labas minūtes.

Šoreiz nedaudz vairāk par sestdienas izrādēm – Mans kaimiņš ebrejs un Konklāvs. Dramaturģes Kristas Burānes un komponista Jēkaba Nīmaņa Rēzeknes teātrī Joriks radītā muzikāli dokumentālā izrāde Mans kaimiņš ebrejs Mārtiņa Eihes režijā notiks pilsētvidē – Rātslaukuma un Tirgus laukuma rajonā. Ierodoties uz izrādi pastaigu, skatītājus sadalīs grupās un šīs grupas dažādā secībā izstaigās desmit izrādes vietas. Katrā no šīm vietām izskanēs stāsts par kādu vēsturisku notikumu. Katrs punkts ir arī muzikāls, veidojot sasauci savā starpā. «Izrāde ir par ebreju kopienas dzīvi dažādu laikmetu griezumā un valstu ietvaros Latgales teritorijā, par tradīcijām, kultūru un vēstures notikumiem. Izrāde ir stāsts par to, kā atcerēties un kā ieraudzīt, un kā iemācīties redzēt ebreju kopienu kā mūsējo, kuri nav svešinieki, bet ir mūsu kaimiņi. Ārpus Latgales izrāde tiks izrādīta pirmo reizi, iespējams, arī vienīgo – šī būs unikāla un vienreizēja iespēja noskatīties izrādi Ventspilī,» stāsta izrādes dramaturģe Krista Burāne.

Dirty Deal Teatro izrāde jauniešiem Konklāvs, ko veidojis režisors Klāvs Kristaps Košins, dramaturģe Diāna Kondraša, ir krimināls detektīvs, kas balstīts uz režisora Košina personisko pieredzi – stāstu par atkarībām. Izrāde ir Klāva diplomdarbs, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmiju. 2021. gadā tā saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu par nebijušu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas. Režisors ir gandarīts par iespēju iesaistīties Teātra festivālā Nr. 1: «Šī izrāde ir jāredz, galvenā personāža pieredze atklāj ne tikai atkailinātu patiesību, bet liek arī domāt, gūt vērtīgas atziņas jauniešiem. Neslēpšu, mēs kā jaunie mākslinieki ļoti domājam par to, kā atvilināt gados jauno skatītāju uz teātri, ceru, ka šī izrāde spēs uzrunāt gados jaunāku auditoriju.»

Līdztekus izrādēm skatītāji aicināti iesaistīties vēl vairākos pasākumos: kopā ar horeogrāfi Janu Jacuku un režisoru Valteru Sīli vadītā Rīta rosmē, kas notiks 5. jūnija plkst. 11 Jūras vārtu foajē, kā arī skatītāju sarunās ar izrāžu veidotājiem, kas notiks tajā pašā dienā no plkst. 14.30 līdz 15.30. Paralēli izrāžu skatei un publiskajiem notikumiem paredzēta arī īpaša programma skatuves mākslas profesionāļiem, lai stiprinātu saites kopienas pārstāvju starpā. 3. un 4. jūnijā iecerētas divas paneļtipa diskusijas un viena radošā darbība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: