No šodienas Piejūras brīvdabas muzejā skatāma Baibas Dumpes keramikas darbu izstāde.

 Pirms desmit gadiem Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā drosmīgi keramiķi Einārs un Baiba Dumpji uzmūrēja atklātās uguns Kurzemes podnieku cepli.

Dedzināt podus šādā ceplī ir gana smalks un nezināmu briesmu pilns pasākums, jo rezultāts ir neparedzams, bet, iespējams, tālab arī vilinošs. Turklāt šāda cepļa izveide ļāva iejusties seno Kurzemes podnieku ādā un cepļa izņemšana turpina būt par vienu no centrālajiem Amatu dienas notikumiem Ventspils Pilsētas svētkos.

Keramiķe Baiba Dumpe aizraujas ar podniecības vēstures izpēti. Viņa dara to gan pie rakstāmgalda, gan arī realizē savas izvirzītās teorijas praksē. Piemēram, 2003. gada vasarā Piejūras brīvdabas muzejā notika ļoti praktisks notikums eksperimentālās arheoloģijas jomā.

Savulaik tika uzskatīts, ka akmens laikmetā ēdienu gatavoja sekojoši – ugunskurā sakarsēja akmeņus un ievietoja tos māla podos ar ēdienu. Verdošie akmeņi „gatavoja” maltīti. Māla traukus aizlaikos apdedzināja ugunskurā un likās, ka ēdienu tajos nevar gatavot, jo tie neizturēs temperatūru un tās svārstības.

Tomēr Baiba Dumpe pierādīja, ka nevajag akmeņus likt ēdienā, – podi, kas bija darināti pēc Sārnates apmetnes keramikas parauga, ar gliemežvāku un zvirgzdu piejaukumu – izturēja, un tajos gatavotā skābeņu zupa bija ļoti garda.

No 9. jūnija skatāmajā izstādē Piejūras brīvdabas muzeja Dzirnavās redzami būs medaini glazēti podi, krūkas un bļodas, kurām piemīt tas keramiķa roku siltums, kas tos dara neatkārtojamus un mīļus, lai vai kādā mūsdienīga dizainā  tie neiemājotu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: