Teātra namā Jūras vārti turpmāko mēnesi apskatāma mākslinieka Klāva Upaciera personālizstāde Atkārtošana un atkārtošanās.

Katram zīmējumam ir savs vizuālais atrisinājums, kas māksliniekam Klāvam Upacieram top skaidrs un atklājas, tiklīdz darbs ir pabeigts, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc ikvienam no izstādes apmeklētājiem, ja ļoti iepatīkas kāds no darbiem, ir iespēja to iegūt savā īpašumā bez maksas. Mākslinieks ļoti priecāsies pretī saņemt selfiju jeb pašportretu, kurā redzams zīmējuma jaunais īpašnieks un izraudzītais darbs. Izmantojot iesūtītās fotogrāfijas, Klāvam ir iecere nākotnē radīt zīmējumu sēriju, stilistiski tās apspēlējot abstraktā manierē. Lai pieteiktos uz kādu no tīkamajiem darbiem, pie teātra nama dežuranta iespējams saņemt anketu, kurā jāatzīmē izvēlētais darbs un jānorāda personas kontaktinformācija. Gadījumā, ja par kādu no darbiem interesi izrādīs vairāki cilvēki, laimīgais tiks noskaidrots izlozes kārtībā.

Līdzīgu avantūru Klāvs jau vairākkārt ir īstenojis, sēžot uz ielas Rīgā un dalot savus darbus garāmgājējiem, kuri izrāda interesi. Viņš sevi neuzskata par slavenību, tāpēc priecājas, ka darbi citu cilvēku rokās nonāk nevis vārda dēļ, bet gan tādēļ, ka tiešām patīk. «Un tas man ir daudz svarīgāk par iespēju nopelnīt,» atzīst mākslinieks.

Teātra nama Jūras vārti 2. stāva foajē izstādīti mākslinieka zīmējumi – gan lielformāta, gan neliela izmēra darbi –, kuri radīti ar zīmuļu, gēla pildspalvu, marķieru un citu rakstāmpiederumu palīdzību. Izstādē apkopoti darbi no vairākiem cikliem. Neskatoties uz to, ka tehniski un arī citādi izpildījuma ziņā tie ir atšķirīgi, darbus vieno sistemātiskums, kā arī dažādo formu un līniju abstraktais kopums.

Uz pārējo fona īpaši izceļas darbi, kuros laukums aizpildīts ar sīku ciparu kombinācijām. Sākotnēji mākslinieks izdomājis pamata tehniku, galvā izskaitļojis algoritmu un pēcāk vienkārši ļāvies procesam un ciparu virknējumiem. «Zīmēšanā man nesagādā grūtības ilgstoši atkārtot vienu un to pašu darbību. Laikam tāpēc, ka esmu atklājis – tas ir kas līdzīgs fraktāļiem (cik nu es saprotu no matemātikas). Tu tik liec un liec klāt, un beigās no tās it kā vienveidīgās masas rodas kaut kas jauns. (..) Beigās pašam vienmēr ir pārsteigums, un tas ir interesantākais,» stāsta Upaciers.

Spilgti ir arī zīmējumi, kas tapuši uz izdevniecībā apdrukātām loksnēm. Pēc mākslinieka sacītā, izvairoties no tīrās estētikas, top abstrakti, dekoratīvi darbi. Turklāt daļa apdrukātā papīra, salocīti ērti izmantojamā formātā, pirms tam vēl izmantoti ikdienas piezīmēm un tikai pēcāk, neslēpjot locījuma pazīmes, tapuši par mākslas darbiem. «Es būtu ļoti priecīgs, ja katram skatītājam mani darbi stāstītu kaut ko citu. It kā tie būtu tikai skeleti, kuriem miesu – stāstu – piešķir katrs skatītājs pats, smeļoties savā personīgajā pieredzē,» pārdomās dalās mākslinieks.

Tāpat Jūras vārtos apskatāmi arī vairāki Upaciera radīti mākslas objekti, kuru tapšanā par vienu no galvenajiem darbarīkiem izmantota līmlente. Tā, piemēram, par unikālu mākslas darbu pārtapušas tukšās gēla pildspalvu čaulītes, kas, pateicoties mākslinieka radošajām idejām, ieguvušas jaunu formu un pielietojumu.

Klāvs dzimis Rīgā, mācījies Rīgas 1. ģimnāzijā. Interesanti, ka viņš ir viens no pirmajiem tolaik jaunās Ventspils Augstskolas studentiem. Studēja ekonomiku. Pēc gadiem, pārceļoties atpakaļ uz Rīgu, Klāvs apguva zīmēšanu pie mākslinieka Arnolda Plauža, un, viņa pamudināts, iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā. Jāpiemin, ka Klāvam ir divi brāļi – Kristaps un Kaspars jeb Ufo, kurš Latvijā pazīstams kā komiķis, mūziķis un radio balss.

Klāvs stāsta, ka viņam zīmēšana ir kā meditācija: «Es jūtos ļoti labi tad, kad zīmēju.» Tas ir veids, kā atbrīvoties no uzmācīgām domām, rast mieru un aizmirsties. Pieeja, kādā mākslinieks strādā, pēc paša sacītā, ir kļuvusi pārāk komfortabla, tāpēc viņš pieņēmis lēmumu meklēt ko jaunu. «Man ir daudz interesantāk, kad varu arī sevi pārsteigt ar to rezultātu,» iestarpina Klāvs. Abstrakciju mākslinieks plāno aizstāt ar vairāk reālistiskākām iezīmēm. Viņš uzskata, ka galvenais ir darīt, jo tikai darot rodas risinājums. «Ieraugi, ko domājot nemaz neredzi,» pamato Klāvs. Viņš ir pārliecināts, ka ikvienam cilvēkam ir savs talants: «Jo vairāk tu dari, jo labāk tev sanāk. Un ja tā lieta patīk, tad tas vairs nav darbs. Tā ir izklaide!»

Mākslinieks cer, ka viņa darbi «ir vai nu vienaldzīgi, vai arī uzlabo garastāvokli, tikai ne nomāc vai padara grūtsirdīgus».

Klāva Upaciera personālizstādi Atkārtošana un atkārtošanās būs iespējams apskatīt līdz 21. augustam.

Foto: Mākslinieks Klāvs Upaciers, izstādes Atkārtošana un atkārtošanās autors, piedāvā iespēju kādu no teātra namā Jūras vārti apskatāmajiem darbiem iegūt savā īpašumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: