Pieminot 1991. gada janvāra barikādes, Ventspils Galvenās bibliotēkas logos no 20. janvāra  skatāma fotogrāfa Jura Presņikova foto izstāde ''Reportāža no vēstures. Barikādēm - 30''.

Ventspilī pazīstamā fotogrāfa Jura Presņikova darba vieta ilgus gadus bija laikraksts ''Ventas Balss''. Fotoreportiera gaitas laikrakstā viņš sāka tautas atmodas laikā, kad valstī risinājās izšķiroši vēsturiski procesi. Caur Presņikova kameras objektīvu tverti neskaitāmi tā laika notikumi - Vides aizsardzības kluba cīņa par ekoloģiju Ventspilī, 1989. gada tautas manifestācija Rīgā, Dziesmusvētku estrādē, citas tautas sapulces un manifestācijas ne tikai Latvijā, bet arī mūs kaimiņvalstī Lietuvā, arī 1991. gada augusta pučs. Viens no spilgtākajiem un nozīmīgākajiem notikumiem viņa fotoreportiera darbā bija janvāra barikādes Rīgā.

1991. gada janvārī Presņikovs kopā ar kolēģi, ''Ventas Balss'' žurnālisti Laimdotu Sēli, bija klāt teju visos svarīgākajos barikāžu objektos - Vecrīgā, Doma laukumā, Zaķusalā u.c. Kā atzīst fotogrāfs, momentuzņēmumos viņš fiksējis vēsturi un cilvēku emocijas. Gatavojot reportāžas avīzei, darbs ticis organizēts kā vēl nekad iepriekš - līdz vakaram bija jāpaspēj atgriezties Ventspilī, attīstīt fotogrāfijas un nodot materiālus drukāšanai nākamās dienas avīzē.

Fotogrāfs ir pārliecināts, ka barikādēm bija būtiska un izšķiroša loma Latvijas vēsturē: ''Lai arī tanki varēja pāriet pāri un noslaucīt to visu, tomēr - barikādes var izjaukt, bet cilvēku nevar pakļaut tik viegli. Cilvēku atmiņās tas vienalga paliks, un to visa pasaule redzēs''.

Laikā, kad Ventspils bibliotēkas telpas apmeklētājiem nav pieejamas un grāmatu izsniegšana notiek attālināti, ikvienam ir iespēja aplūkot Jura Presņikova barikādēm veltīto izstādi Galvenās bibliotēkas logos. Pavisam skatāmas 16 melnbaltas fotogrāfijas, kurās iemūžināti notikumi pirms 30 gadiem, kas kļuvuši par vienu no spilgtākajām lappusēm Latvijas vēsturē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: