Šodien plkst.17 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā notiks ventiņam rakstniekam un ārstam Kārlim Zvejniekam (Kuraž Kriš) veltīts sarīkojums.

Tajā pulcēsies interesenti, lai kavētos atmiņu stāstos, aplūkotu fotogrāfijas, iedziļinātos vārda meistara daiļrades lappusēs un videoierakstā uzklausītu pašu autoru.

Pasākumā piedalīsies dzejnieces Astrīde Ivaska un Māra Zālīte, Zvejnieka māsa Lilita Gaile, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma kuratore Maija Kalniņa, aktieris Haralds Ulmanis, diriģents Jānis Ērenštreits u.c.

Grāmatu galdā būs iespējams iegādāties Zvejnieka jaunākās grāmatas "Zelta cauna" un "Pasrauges un pasmaid".

Zvejnieks dzimis Ukrainā 1921.gada 16.janvārī. Viņa tēvs bija skolotājs. Bērnības gadus nākamais dzejnieks pavadīja Ventspilī un, pateicoties savai vecmāmiņai, labi apguva tāmnieku dialektu.

1939.gadā Zvejnieks pabeidz Ventspils ģimnāziju un iestājas Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē. Viņa kursa biedri ir Aleksandrs Pelēcis, Velta Sniķere, Edgars Andersons, Valts Grēviņš.

Pēc gada Zvejnieks sāka studijas Medicīnas fakultātē, bet 1943.gadā tika iesaukts leģionā. 1948.gadā Minsteres Universitātē Vācijā viņš studijas pabeidza un strādāja par ārstu uz kuģiem, bet no 1951.gada - Dienviddakotā (ASV).

No 1942.gada ar pseidonīmu Kārlis Kurbads publicējis dzejoļus periodikā. Tāmnieku dialektā jeb "ventiņmēlē" sarakstītos darbus parakstījis ar pseidonīmu Kuraž Kriš.

Izdotas grāmatas: stāstu un noveļu krājums "Inese" (1954), dzejoļu krājums "Silu šalkas" (1962), humoristiskas dzejas "Ventiņ pus" (1967), romāns "Baltā pils" (1984), humoristiskas dzejas "Lustīg dzīv’šen" (1987), vēsturisks romāns "Nemiera negaisi" (1996), tēlojumi "Pasrauges un pasmaid" (2007), atmiņu stāsti "Zelta cauna" (2010).

Kopš studiju gadiem Zvejnieks ir akadēmiskās kopas "Ramave" biedrs.

Bijis arī Latviešu rakstnieku apvienības rietumu pasaulē priekšsēdis. 2001.gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Šobrīd Zvejnieks dzīvo Dienviddakotā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: