Šajā nedēļas nogalē, 29. februārī un 1. martā, Ventspils Kultūras centrā notiks Latvijas amatierteātru iestudējumu skates "Gada izrāde 2019" Kurzemes reģiona skate. Tās ietvaros ikviens tiek aicināts bez maksas noskatīties piecu amatierteātru izrādes.

Programma:

29. februāris, plkst. 20, Dario Fo, Franka Ramē "Brīvais pāris", Ventspils teātris.

Komēdija vienā cēlienā. Režisore - Vija Draviņa. Lomās - Ineta Kalniņa, Andris Lasmanis un Kaspars Doniņš.

Izrāde ir stāsts par vīrieti un sievieti, laulību, mīlestību, saprašanos un nesaprašanos. Vai iespējams otru cilvēku pārveidot pēc savas gaumes, savas pasaules izjūtas un izpratnes? Pāraudzināt? Un kas notiek tālāk?

1. marts, plkst. 12, Jevgeņijs Švarcs "Sniega karaliene", Saldus Tautas teātris.

Pasaku luga bērniem. Režisore - Inese Lagzdiņa.

''Sniega karaliene'' ir brīnumaina burvju pasaka visai ģimenei, kuras sižets ir zināms teju ikvienam. Kādā aukstā ziemas vakarā, kad caur brīnumainiem rakstiem rotātu omulīgo, silto māju logiem iezogas tumsa, bet pagalmā nemierīgi gaudo sniegputenis, Sniega karaliene ir aiznesusi Kaju uz savu ledus pili un pārvērtusi viņa labo, atsaucīgo sirdi par ledus lausku. Uzticamajai Gerdai nākas pārvarēt daudz grūtību, lai nokļūtu līdz Sniega karalienes pilij un glābtu draugu no ledus gūsta, kur valda auksta sirds un vienaldzība. Stāsts par drosmīgu sirdi, uzticamu draugu un lielu mīlestību.

Plkst. 14.30, Hugo Krūmiņš "Vecpuiši precas", Durbes novada Lieģu amatierteātris.

Komēdija divos cēlienos. Režisore - Dace Liepa.

Izrādes pamatā ir jauna saimniekdēla Friča vēlme precēties. Bet, lai apprecētos ar to meitu, kuru sirds vēlas, vispirms ir jāizprecina viņas brālis. Mārtiņš ir kautrīgs, nedaudz ''aizsēdējies'' saimniekdēls, kuram sieva nemaz nav prātā. Vai Fricim un Mārtiņam izdosies apprecēties?

Plkst. 17, Astra Meklere "Pirmais sniegs", Kuldīgas amatierteātris.

Režisore - Dace Priede.

Sen neredzētie draugi atkal satiekas savā atpūtas mājā. Ir pagājis laiks, kopš viņi zaudēja trīs savus biedrus. Tomēr, šķiet, ka laiks ir apstājies un katrs ir iestrēdzis vecā laikā, neviens no viņiem nespēj īsti būt laimīgs. Tikšanās laikā katrs ar savām problēmām cīnās kā nu prot, bet nekas netiek atrisināts. Kad laiks un vieta viņus piespiež paraudzīties uz savām likstām un attieksmi, ir skaidrs, ka ikviens no viņiem savus iekšējos rēgus nespēj un negrib padzīt, tāpēc palīgā nāk citi spēki. Kurš no viņiem atkal sajutīsies tīrs, balts un atpestīts? Kuram būs lemts atkal atgūt "pirmā sniega" balto, maigo tīrības sajūtu savās dzīvēs? Vai visiem ir lemta atpestīšana un vai visi ir gatavi to saņemt?

Plkst. 19.30, izrāde "Pavisam parasts vakars" (pēc P. Dženovezes filmas motīviem), K.Valdemāra Talsu teātris.

Režisore - Jolanta Skujeniece.

Šajā izrādē pavisam parasts vakars izvērtīsies interesantā un neparedzētā piedzīvojumā, jo draugi sāks skaļi lasīt īsziņas un uz atbildēt uz telefona zvaniem ar ieslēgtu skaļruni.
*Izrāde nav piemērota bērniem līdz 16 gadu vecumam.

Visās izrādēs ieeja ir bez maksas.

''Gada izrāde'' ir gadskārtējs Latvijas amatierteātru snieguma izvērtēšanas pasākums, kurš notiek jau vairāk nekā 25 gadus. To organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar mērķi nodrošināt amatierteātru tradīcijas saglabāšanu un nepārtrauktību, popularizēt amatierteātru iestudējumus Latvijas sabiedrībā, kā arī motivēt amatierteātru dalībniekus radošai darbībai. Reģionu skatēs, katru iestudējumu vērtēs žūrija trīs teātra mākslas ekspertu sastāvā pēc pieciem kritērijiem - literārā materiāla izvēles atbilstība, režisora darbs, aktieru darbs, scenogrāfija/vizuālais noformējums un izrādes koptēls.

Kopumā visās reģionu skatēs žūrija izvērtēs 46 iestudējumus, no kuriem desmit labākās izrādes tiks izvirzītas skates finālam, kas notiks 18. un 19. aprīlī Dailes teātrī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: