Respektējot arhitekta vēlmi, koncertzāles Latvija un Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkā nenotiks izstādes. Jautājums kļuva aktuāls pēc tam, kad kāda ventspilniece ierosināja tur eksponēt mūzikas tēmai veltītas izstādes.

Galvenajā bibliotēkā ceturtdien tika atklāta Vīnes Valsts operas izcilā diriģenta, skolotāja, pianista un rakstnieka Hansa Svarovska 120 gadu piemiņai veltīta ceļojošā izstāde. Līdz ar izstādi Hanss Svarovskis. Marisa Jansona skolotājs, kuras norisi atbalsta Austrijas vēstniecība Latvijā, vienlaikus tiek atzīmēta arī Vīnes Valsts operas 150 gadu jubileja. Galvenās bibliotēkas 2.stāvā izvietotas kopskaitā 12 lielformāta planšetes, uz kurām, cita starpā, pieejama informācija par mākslinieka biogrāfiju, daiļradi un ieguldījumu mūzikas attīstībā. Vīnes Mūzikas akadēmijā pie Svarovska skolojušies ap 600 audzēkņu, tostarp arī ievērojamais latviešu diriģents Mariss Jansons.

Neilgi pēc izstādes atklāšanas Ventas Balss redakcijā vērsās kāda iedzīvotāja, interesējoties par iespējām un vienlaikus arī ierosinot līdzīgas ekspozīcijas turpmāk izstādīt jaunajā koncertzāles un Mūzikas vidusskolas ēkā. Viņasprāt, tā ir ļoti piemērota vieta mūzikas tēmai veltītām izstādēm, jo tur pulcējas gan topošie mūziķi, gan arī koncertu apmeklētāji un citi, kurus interesē mūzika.

Koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Miks Magone informēja, ka, respektējot projekta autora – arhitekta Deivida Kuka – vēlmi, koncertzāles ēkā izstādes netiek izvietotas. Pirmkārt, ēkas publiskās telpas nav piemērotas ekspozīcijām, un, otrkārt, tādējādi tiek saglabāts askētisks dizains – tāds, kādu to bija iecerējis projekta autors, skaidroja Magone.

Ventspils galvenā arhitekte Daiga Dzedone, kas bija iesaistīta arī koncertzāles un Mūzikas vidusskolas tapšanas procesā, uzskata, ka ir jāizturas cieņpilni pret projekta autora vēlmēm, respektējot tās. Dzedone atbalsta Kuka ieceri par telpu tīrību un eleganto vienkāršību. Viņa uzskata, ka mākslai jaunajā ēkā ir jābūt, un drīzumā tā arī tur būs gaumīgu interjera dizaina priekšmetu formā.

Tā kā koncertzāle Latvija bija pirmā, ko uzrunāja šīs izstādes rīkotāji, tās pārstāvji aicināja vērsties pie Ventspils bibliotēkas vadības. Veiksmīgas sadarbība rezultātā Ventspilī izstāde ir radusi mājvietu Galvenajā bibliotēkā un būs tur apskatāma līdz 5. decembrim. Ventspils bibliotēkas direktore Astra Pumpura priecājas par šādu iespēju un uzskata, ka izstāde ļoti labi iederas Galvenajā bibliotēkā. Ekspozīcija ir izvietota līdzās Mūzikas un mākslas sektoram.

Šodien bibliotēka vairs nav tikai grāmatu krātuve un lasītava, bet ir arī mūsdienīga kultūras iestāde ar daudzveidīgu pasākumu un izstāžu programmu. Pēc Pumpuras domām, bibliotēkas telpas ir ļoti piemērotas izstādēm, īpaši fotogrāfijām un dažādām retrospekcijām, jo tā ir vieta, kurā apgrozās daudz cilvēku, ko vieno dažādas intereses. Ventspilī izstādes ir apskatāmas muzejos, bibliotēkās, teātra namā Jūras vārti un citviet, līdz ar to, plānojot to norisi, iestāžu pārstāvji savstarpēji sadarbojas, lai piedāvātu iedzīvotājiem un ciemiņiem dažādību, stāstīja Pumpura.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    .Barons.. 27.11.2019, 06:12:06

    Aber to Architekt tokš ir nobraukt apakaļ uz sav Vāczem.
    Viņem nebūs zinat,ja būs sarīkot kād Izstād iekš to Koncert-Zāl.
    Tais droš,neko slikt nebūs notikt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: