Koncertzāles ''Latvija'' otrajā stāvā tika atklāta Ventspils Bibliotēkas jaunā filiāle - Mūzikas bibliotēka. Tā ir Latvijā pirmā bibliotēka, kas piedāvā tik plašu pakalpojumu klāstu mūzikas profesionāļiem un arī mīļotājiem.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzrunājot klātesošos Mūzikas bibliotēkas atklāšanā, uzsvēra: ''Mēs visi esam unikālā notikumā - tiek atklāta Latvijā pirmā un vienīgā Mūzikas bibliotēka. Visās citās bibliotēkās ir mūzikas nodaļas, sektori vai kāds stūrītis mūzikai, bet mums ir vienīgā Mūzikas bibliotēka!''.

Ventspils mērs atgādināja, ka pagājuši teju 20 gadi, kopš tika izstrādāts vērienīgs pilsētas bibliotēku modernizācijas plāns. To īstenojot, tika pilnībā renovēta Galvenā bibliotēka Akmeņu ielā 2, uz citām telpām pārcēlās Gāliņciema bibliotēka, veiksmīgi turpināja darbu jau iepriekš izveidotā Ventspils Augstskolas bibliotēka, kā arī tika uzbūvēta jauna Pārventas bibliotēkas ēka. Bibliotēku attīstības koncepcijā sākotnēji nebija paredzēta atsevišķa Mūzikas bibliotēka, tomēr, strādājot pie Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles projekta, likumsakarīgi radusies ideja jaunajā kultūrceltnē paredzēt telpas bibliotēkai. Tādējādi jaunā mūzikas skolas un koncertzāles ''Latvija'' ēka kļuvusi par reģionālu muzikālo un izglītības centru, akcentēja Lembergs.

Ventspils Mūzikas bibliotēkai bija iespēja tapt, pateicoties stiprajām Ventspils mūzikas dzīves tradīcijām, kā arī Ventspils bibliotēkas rūpīgajam darbam daudzu gadu garumā, mērķtiecīgi attīstot bibliotēkas Mūzikas un mākslas sektoru, uzsvēra Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. Mūzikas bibliotēkas atklāšanā viņš dalījās atmiņās par savu viesošanos Ventspils bibliotēkā jau kopš 80. gadiem - krietnu laika sprīdi pirms Galvenās bibliotēkas rekonstrukcijas. Mūzikas nodaļai jau tad bijusi sava īpaša vieta un nozīme - par to rūpējusies toreizējā bibliotēkas direktore Ilze Buņķe, atminējās Vilks. ''Salīdzinājumā ar daudzu citu bibliotēku mūzikas nodaļām vai stūrīšiem Ventspils biblotēkā vienmēr tika īpaši gādāts, par to, lai būtu pieejami mūzikas izdevumi, nošu izdevumi un skaņu ieraksti. Tas ir sistemātiski un ļoti sekmīgi darīts visus šos gadus. Attīstoties bibliotēkai, liela uzmanība ir pievērsta tieši mūzikai, tāpēc tas ir tikai loģisks un absolūti saprotams lēmums izveidot Mūzikas bibliotēku uz Ventspils Galvenās bibliotēkas mūzikas nodaļas un mūzikas skolas bibliotēkas bāzes,'' atzina Vilks.

Mūzikas bibliotēka tika izveidota, apvienojot Ventspils bibliotēkas Mūzikas un mākslas sektora un Ventspils Mūzikas vidusskola grāmatu, nošu un ierakstu krājumu, pavisam ap 19 000 izdevumu. Mūzikas ieraksti pieejami dažādos formātos: CD, DVD, Blu-Rey, arī šobrīd atkal pieprasītajās vinila platēs. Mūzikas ierakstus iespējams klausīties arī uz vietas bibliotēkā.

Lai varētu piedāvāt jaunu pakalpojumu ''Iedod uzspēlēt!'', šobrīd izsludināta akcija ar tādu pašu nosaukumu. Iedzīvotāji tiek aicināti dāvināt bibliotēkai instrumentus, kas netiek spēlēti. Savukārt tiem, kuriem ir vēlme spēlēt, bet instrumenta nav, varēs tos izmantot.

Nākotnē plānots rīkot arī lekcijas, nodarbības skolēniem, bet sadarbībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolu rīkot apmācības jaunajiem dīdžejiem, kuri varēs darboties ar jaunākās paaudzes Denon dīdžeja kontrolieri.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Loģikaa 25.09.2019, 14:35:54

    "...bet mums ir vienīgā Mūzikas bibliotēka" !
    Kā gan citādāk :D Protams, ka mums ir vienīgā, citādāk nemaz nebūtu ierīkojuši. Jocīgi, ka nav lielākā Baltijā :o

  • -1
    reku 25.09.2019, 16:41:36

    Lai atstādinātajam deputātam būtu ko lielīties!
    Vismaz pāris gadiem vielas pietiks.
    Ja neietupinās.

  • -1
    reku 25.09.2019, 16:43:00

    P.S.
    Un bez Lemberga rūpēm šāda lieta nekad nebūtu bijusi iespējama!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: