Herberta Dorbes muzejā Senču putekļi pirmo ierakstu jaunajā, divpadsmitajā pēc skaita viesu grāmatā veiks dzejniece Andra Manfelde.

 Tradīciju aicināt savus viesus atstāt autogrāfus īpašā kladē ieviesa Dorbe. Rakstnieks savas mājas bēniņos, Ērgļu ielā, bija salicis dažādus senatnes priekšmetus, ko labprāt apskatīja kaimiņu bērni un draugi. Lai būtu zināms, cik cilvēku iegriežas namā, Dorbe aicinājis atnācējus parakstīties nelielā burtnīcā. Nu jau tās lapas nodzeltējušas, tomēr aizvien saredzami ar zīmuli rūpīgi ievilktie bērnu uzvārdi.

Pavisam drīz burtnīcā sākuši parakstīties arī pieaugušie, atstājot atmiņai ne tikai autogrāfus bet arī laba vēlējumus. Vieni no pirmajiem, kas to izdarīja, ir mūziķi Hermīne Sala un Kārlis Tenne. Zinot, ka Dorbe bija liels skaņu pasaules mīļotājs, nav jābrīnās arī par to, ka autogrāfi daudzviet mijas ar nošu pierakstu.

Pirmās viesu grāmatas bija vienkāršas kladītes, bet 1974. gadā rakstnieks    sāka izmantot meitas Izas no Zviedrijas atsūtīto viesu grāmatu ādas vākos.  Tas bija Dorbes 80. dzimšanas dienas gads, tādēļ daudzi sveikuši rakstnieku gaviļu dienā – arī Jānis Sudrabkalns, Renis Ādmīdiņš, Laimonis Purs, Māris Villerušs, Rūdolfs Liedags. Tā gada pavasarī televīzijas Bērnu raidījumu redakcijas Sprīdītis vadītāji atstājuši šādu ierakstu: «Pateicamies cienījamam rakstniekam Herbertam Dorbem par laipnību un atsaucību, gatavojot TV raidījumu bērniem.» Savukārt dzejnieks Uldis Krasts 1974. gada 29. jūlijā teicis šādi: Lai Jūsu dārzā un arī īstajā dārzā zied viss!»

1989. gadā, pēc dzejnieka nāves, kad Dorbes mājā iekārtoja muzeju, rūpes par viesu grāmatu uzņēmās Senču putekļi vadītāja Inese Aide: «Ieraksti   nav tikai laba vēlējumi, bet arī vēsturiskas liecības par mūžībā aizgājušiem  inteliģences pārstāvjiem. Te, piemēram, ir Lilijas Dzenes, Mārtiņa Kalndruvas, Gunāra Priedes, Katrīnas Krišānes, Janas Mores autogrāfi. Pēdējo ierakstu 11. viesu grāmatā atstāja atbalsta centra Nāc līdzi! audzēkņi, bet divpadsmito rīt iesāks dzejniece Manfelde.

Šis notikums mijas ar vēl vienu interesantu faktu – muzeja krājumi papildināti ar Janas Mores korespondenci un fotogrāfijām (kopā no dzejnieces dēla Alena saņemts ap 300 vienību). Lielākoties tās ir dzejniecei sūtītās vēstules, ko rakstījuši Mirdza Ķempe, Jānis Sudrabkalns, Ausma Pormale un Montra Kroma, arī viņas vīrs, Jānis Mihelsons.  Fotoattēlos iemūžinātas gan Janas kristības, gan kāzas, arī sadzīviskas ainas. Senču putekļi vadītāja Aide lūdz atsaukties tos, kam More veltījusi dzejoļus. Zināms, ka viņa labprāt dāvinājusi savus sacerējumus jaundzimušo mazuļu vecākiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: