Otrdien, 15. maijā, plkst. 15 Pārventas bibliotēkā notiks „Pārventas atmiņu stāstu” pasākums, bet šoreiz īpašā zīmē, jo apritējuši 10 gadi, kopš bibliotēkā tiekas un stāstos dalās bijušie un esošie pārventnieki, kā arī citi interesenti.

Pirmais Pārventas atmiņu stāstu pasākums bibliotēkā notika 2008. gada 18. maijā un līdz pat šai dienai tā kodolu veido 20 līdz 25 apmeklētāji, kuri cenšas apmeklēt katru pasākumu. Lai gan kodols ir nostabilizējies, no reizes uz reizi pasākumā piedalās arvien jauni dalībnieki.

Stāstu pēcpusdienās vecie pārventnieki var gan no sirds izrunāties, gan arī būt noderīgi, veidot kultūras mantojumu, kas tiek saglabāts video un audio ierakstos. Stāstnieku apzināšana, uzsākot pirmos pasākumus, notika, uzrunājot vecāka gadagājuma bibliotēkas apmeklētājus, taujājot, vai viņu bērnība un jaunība saistīta ar Pārventu un aicinot apmeklēt bibliotēkas pasākumu.

Stāstu tēmas pirmajos gados bijušas dažādas – Pārventas ielas, ēkas, ļaudis, notikumi, gadskārtu ieražu svinēšana un citi godi, kas vēlākos gados arvien paplašinājušās. Pasākuma ilggadības noslēpums ir cilvēkiem tuvu tēmu izvēle, kas ļauj valodām raisīties ikvienā no stāstnieku pasākumiem.

Lai arī pirmajos atmiņu stāstu pasākumos dalībnieki bijuši nedaudz apjukuši, satraukti un kautrīgi, šodien ir gluži pretēji – stāstnieki ar saviem stāstiem jau droši dalās arī nepazīstamas auditorijas priekšā – 2017. gadā veiksmīgs, abpusēji bagātinošs un iedvesmojošs izvērtās pasākums kopā ar UNESCO vasaras skolas ārzemju studentiem, savukārt jūrniecības tēmai veltītajos pasākumos piepulcējās sirmie zvejnieki un jūrnieki, bet šajā gadā ciemos tiek aicināti Ventspils novada ļaudis.

10. jubilejas stāstu pasākumā ciemos ieradīsies arī viesi – tradicionālās kultūras biedrības „Aprika” vadītāja Māra Mellēna un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieks Guntis Pakalns.

„Pārventas atmiņu stāstu” pasākums notiek UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīklā „Stāstu bibliotēkas” ietvaros, kurā darbojas 37 bibliotēkas, kas regulāri rīko dažādus stāstniecībai veltītus pasākumus, kā arī iesaistās UNESCO LNK rīkotās aktivitātēs.

Foto: Pirmā Pārventas atmiņu stāstu stāstnieku tikšanās 2008. gadā

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: